MAJKE IZ UDRUŽENJA #SPASIME BRANE SEVERINU! Ovo je nasilje nad detetom! Jelena Veljača stala uz Seve!
Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

oglasile se

MAJKE IZ UDRUŽENJA #SPASIME BRANE SEVERINU! Ovo je nasilje nad detetom! Jelena Veljača stala uz Seve!

Stars -

Nakon jučerašnje odluke Opštinskog suda u Zagrebu, kojom se odlučilo da će sin Severine Kojić, Aleksandar Popović, ubuduće živeti sa ocem Milanom, a da će ga majka viđati tek dva puta nedeljno po nekoliko sati, oglasile su se članice inicijative "Spasi me".

Naime, u grupi na Fejsbuku "Spasi me" osvanulo je saopštenje glumice Jelene Veljače i njene ekipe, koji zbog čitavog slučaja smatraju Severinu žrtvom institucijskog nasilja.

"Kao žene, majke, građanke i inicijative #spasime, smatramo da je radikalno odvajanje deteta od primarnog staratelja s kojim je proveo većinu života trauma i emocionalno nasilje nad detetom. Opravdanje za takav postupak može se verujemo naći samo u zlostavljanju deteta od strane tog istog staratelja. Mi dakako ne znamo šta se događalo u šest godina procesa ni šta stoji u presudi te s pravne strane ne možemo dati komentar. Ali odvajanje deteta od majke koje je sedam godina živo, zdravo i srećno je krajnja mera koja je opravdana samo u slučaju zlostavljanja", stoji u saopštenju.

foto: Damir Dervišagić

"U konkretnom slučaju svedočimo zdravom, srećnom i prekrasnom dečaku koji je ceo svoj život proveo živeći s majkom i uz majku, stoga, ne ulazeći u postupak u toku, smatramo da odvajanje deteta od majke s kojom je živelo ceo život nije i ne može biti u najboljem interesu deteta te mora biti zadnja mera u zaštiti interesa prava deteta, što se verujemo događa kod najtežih slučajeva zanemarivanja i zlostavljanja dece. Ako to nije slučaj, radi se o nečemu o čemu žrtve u grupi #spasime svedoče svakodnevno, stoga razumemo da se žrtve institucionalnog nasilja mogu poistovetiti sa Severinom Kojić kao simbolom. I dalje se borimo za prava svih žrtava nasilja", zaključile su.

Podsetimo, inicijativu pod nazivom #spasime pokrenula je Jelena Veljača pokrenuvši grupu na društvenoj mreži Fejsbuk.

foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs, M.G/Radiosarajevo.ba/Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track