OVO JE PROŠLOST TOME ZDRAVKOVIĆA OD KOJE JE HTEO DA POBEGNE: Spavao je na podu, VAŠKE su ga jele, a ovo je radio da zaradi za HLEB
Foto: Printscreen/Youtube, Printscreen/Youtube/Neka pesma kaže

radio je sve i svašta da preživi

OVO JE PROŠLOST TOME ZDRAVKOVIĆA OD KOJE JE HTEO DA POBEGNE: Spavao je na podu, VAŠKE su ga jele, a ovo je radio da zaradi za HLEB

Stars -

Legendu narodne muzike Tomu Zdravkovića i dalje slušaju mnogi, pa čak i mlađe generacije, a naročito nakon filma "Toma", koji ruši sve rekorde gledanosti u regionu.

Njegov prvi javni nastup nije bio pevački. Toma je pri kraju osnovne škole postao član amaterskog pozorišta u svom rodnom Pečenjevcu kod Leskovca.

Na jednom takmičenju u Leskovcu, Zdravković je sa svojim vršnjacima pobedio, a Toma je pobrao simpatije publike za ulogu Potea u "Zoni Zamfirovoj". Pre pevačke karijere je radio fizičke poslove.

Pošto posla u njegovom rodnom mestu nije bilo, otišao je u Leskovac gde je radio najteže fizičke poslove na građevini. Određeno vreme je fizikalisao u leskovačkoj bolnici, a u pauzama je sedeo na stepenicama i pevao.

Silvana Armenulić ga je odvela u kafanu, dok je u filmu prikazano njihovo upoznavanje u jednom lokalu, te konobarisanje, koje mu nije teško padalo.

Toma Zdravković
foto: Printscreen/Nekapesmakaže

Tomislav Toma Zdravković rodio se kao treće dete u porodici, 20. novembra, 1938. godine, kada je njegova porodica živela u Aleksincu. Svi u porodici Zdravkovića bili su talentovani za pesmu, ali on najviše. Talenat su nasledili od oca Dušana, a Toma se istakao već u petom razredu kada ga je nastavnik matematike naučio da svira violinu, da čita note, da solfeđo zna u prste.

I Toma je počeo da zarađuje kada je zajedno sa drugom upisao trogodišnju tekstilnu školu u Leskovcu, išao je na smer pletenja. Ali nije počeo da zarađuje. Taj njegov drug, Staniša Stanojević, kako je ispričao u svom svedočanstvu, i Toma Zdravković su stanovali u iznajmljenom memljivom sobičku u Ulici Nikole Tesle 25 kod „neke tetka Živke“.

Seka Sablić, Toma Zdravković
foto: Printscreen/Youtube

- Spavali smo na podu i pokrivali se krparama, sve su nas vaške pojele - pričao je Staniša. A sve je počelo kada su u centru Leskovca, tamo gde je pre nekoliko godina podignut spomenik Tomi Zdravkoviću, u septembru 1954. dva mršava, izgladnela dečaka ušla u kafanu “Radan” iz koje se stalno čula muzika. Oni su došli da izmole za ostatke od trpeze, ali sudbina im je namenila nešto više.

Imao je Toma sreće jer ga je te večeri čuo upravnik Pozorišta u Leskovcu i pitao ga hoće li da peva u predstavi „Zona Zamfirova“.

- Može, rekao je, ali za dve činije pasulja i dva parčeta hleba - prisećao se pevačev drug.

Dva meseca kasnije u “Radanu” gostovala je jedna prava kafanska zvezda - Silvana Armenulić. Pre nego što je stala na podijum slušala je mladog mršavog dečaka kako peva, pa je zatražila da narednu pesmu otpevaju u duetu. Bio je to presudan trenutak za Tomu Zdravkovića.

Toma Zdravković
foto: Zoran Kuzmanović Munja

kurir.rs

Bonus video:

01:22

ULOGOM LEPE LUKIĆ ODUŠEVILA SRBIJU! Mlada Olivera Bacić ima želju da UPOZNA PEVAČICU, a evo šta je rekla o svojoj ulozi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track