TOMINA RODNA KUĆA POSTAJE MUZEJ! Radovi su u toku, a datum otvaranja je JAKO BITAN!
Foto: Printscreen/Nekapesmakaže, Printscreen

otkrivamo

TOMINA RODNA KUĆA POSTAJE MUZEJ! Radovi su u toku, a datum otvaranja je JAKO BITAN!

Stars -

Toma Zdravković je legenda! Posle smrti jednog od najpopularnijih folk pevača, ne prestaje interesovanje javnosti za njega, pesme koje je davno snimio slušaju se istim intenzitetom, a poslednjih godina njegov lik i njegovo delo postali su kao kult. Tome je svakako doprineo film "Toma", koji je snimljen po njegovoj životnoj priči, a bio je pravi bioskopski hit.

Toma Zdravković
foto: Printscreen/Nekapesmakaže

Kako saznaje Kurir, u Tominu čast biće otvoren muzej, i to u njegovoj kući u rodnom mestu Pečenjevci. Tamo već ima nekoliko obeležja koji privlače turiste da posete Zdravkovićevo selo, a među njima su restoran koji nosi njegovo ime, spomenik u centru i drugo. S obzirom na to da je interesovanje posetilaca za Tomu sve veće, još pre nekoliko godina rodila se ideja o muzeju, ali tek nedavno je počela da se realizuje.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

- Tačno je da smo se odlučili za taj korak. Otkako je urađen film o Tomi, selo Pečenjevce je postalo centar sveta. Nema tog automobila koji se nije parkirao u ovom selu na putu prema Grčkoj, Makedoniji, Bugarskoj... Dolazili su ljudi i iz Bosne, Slovenije, Mađarske i svi su pravili pauzu baš ovde iz istog razloga, da vide Tomino selo, kuću, probaju njegovu pljeskavicu, rakiju, vino - kazao je za Kurir Staniša Cvetanović, koji je zadužen za restauraciju Tomine kuće u Pečenjevcima.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

On je dodao da će radovi biti gotovi do jeseni i da će otvaranje biti na godišnjicu Zdravkovićeve smrti.

Toma Zdravković
foto: Printscreen

- Njegov dom je odavno napušten, oronuo, dvorište je počelo da zarasta, i iako smo se trudili da to izgleda što pristojnije baš zbog turista, prosto nam naše svakodnevne obaveze nisu dozvoljavale da se više posvetimo tom mestu, dok jednog dana ja nisam došao na ideju da kuću pretvorimo u muzej. I eto, 1. 11. 2022. krenuli smo u realizaciju. Hvala bogu, sve se radi po planu, tako da bi svečano otvaranje trebalo da bude na godišnjicu njegove smrti, 30. septembra 2023. godine. U planu je otvaranje muzičkog muzeja i njegovih ličnih stvari u Tominoj kući, a uskoro izlazi pesma posvećena njemu - rekao je Staniša.

Toma Zdravković
foto: Printscreen
Toma Zdravković
foto: Printscreen

Podsetimo, Tomini roditelji, majka Kosara i otac Dušan, imali su petoro dece. Tomislav je bio treće dete, a rodio se u nedelju 20. novembra 1938, kad je porodica živela u Aleksincu. Pred početak rata, Dušan se s porodicom vratio u rodno Pečenjevce, koje se nalazi na pet kilometara od Leskovca. Kao vrlo mlad prešao je u Leskovac zbog nezaposlenosti. Završio je osnovnu školu i kurs za traktoristu. Pri kraju osnovne škole postao je član pečenjevačkog amaterskog pozorišta. Radio je najteže fizičke poslove, a tokom pauza je pevao. U Leskovcu je započeo pevačku karijeru. Tu je gladan i promrzao 1958. godine upoznao pevačicu Silvanu Armenulić, koja ga je odvela u kafanu "Radan" i pomogla mu da nauči narodne, zabavne i starogradske pesme, a sve nakon toga je istorija, dobro poznata svima.

Kurir.rs / M. Jović

Bonus video:

53:12

SCENIRANJE 03.10.2021. TOMA ZDRAVKOVIĆ 2. DEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja