NIKOLA NIJE BAŠ SLUČAJNO ODABRAO BAŠ OVO SVETO MESTO: Evo po čemu je poseban manastir, pevač je imao jak razlog da ga izabere
Foto: Shutterstock, Damir Dervišagić

NIKOLA NIJE BAŠ SLUČAJNO ODABRAO BAŠ OVO SVETO MESTO: Evo po čemu je poseban manastir, pevač je imao jak razlog da ga izabere

Stars -

Nikola Rokvić sa suprugom Bojanom osnovao je fondaciju pod nazivom „Porodica“, a njihova prva misija je pomaganje pedijatrijskoj onkologiji. Nikola je sa tim ciljem krenuo peške na put od 1.060 kilometara, do manastira Svetog Nektarija Eginskog, pešačio je po kiši, vetru, suncu 31 dan i danas bi trebalo da stigne u manastir.

Na putu prikupio je 31 milion dinara, koje će proslediti pedrijatrijskoj onkologiji. Uz njega su na hodočašću sve vreme bili porodica, prijatelji, mnoge javne ličnosti, koji su donirali novac, ali i dočekivali pevača na puti i pružali mu podršku. Tako ga je na obodu Atine, poslednjeg dana pešačenja, dočekao proslavljeni košarkaš Miroslav Raduljica, koji mu je darivao i ikonu.

Nije slučajno izabrao ovaj manastir

Sveti Nektarije Eginski je bio pravoslavni teolog i svetitelj. Smatra se velikim isceliteljem i čudotvorcem.

manastir, Sveti Nektarije Eginski
foto: printscreen/youtube/ Angrydrones

U nekoliko godina nakon toga je rukopoložen u čin sveštenika, zatim primio čin arhimandrita, postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije i izabran za mitropolita Pentapolskog. Između 1894. i 1908. godine vodio je teološku školu u Atini, a onda se penzionisao. Svoje dane u penziji je proveo u Trojičkom manastiru u Egini, po kojoj je i dobio naziv Eginski. Postoji predanje da je Nektarije došao na Eginu da nađe mesto na kom će podići manastir, da su mu se javili Sveti Mina i Sveti Dionisije Zakitonski koji su mu pokazali mesto na kom je nekada davno bio manastir i on je odlučio da ga podigne baš tu.

Sveti Nektarije Eginski preminuo je u bolnici u Atini 1920. godine, pretpostavlja se od raka prostate. Kanonizovan je od strane Carigradske patrijaršije 1961. godine i bio je poslednji kanonizovan svetitelj grčke pravoslavne crkve.

manastir, Sveti Nektarije Eginski
foto: printscreen/youtube/ Angrydrones

Postoje brojna svedočenja o tome da su se dešavala čuda nad njegovim moštima, za koje se veruje da imaju isceliteljske moći i da pomažu onima koji boluju od teških bolesti.

Vernici koji su iz Egine često govore da im je dolazio u san i davao savete vezane za brže ozdravljenje. Vernici u manastir dolaze da se poklone Svetom Nektariju i da na njegovim moštima osvete jastučnicu, peškir ili šal, koji bi nakon toga bolesnici trebalo da nose.

Manastir se nalazi na gotovo najvišoj tački ostrva. To je kompleks koji se sastoji od manastira Svete Trojice, nove crkve, ćelije u kojoj je Sveti Nektarije Eginski boravio, kapele i konaka. U novoj velelepnoj crkvi se nalazi njegove mošti, u srebrnom sarkofagu. Crkva je zgrađena u vizantijskom stilu, sa velikom polukružnom kupolom i dva zvonika.

Ovde vernici dolaze da se poklone i da osveštaju predmete koje su doneli polaganjem na sarkofag. Unutra se nalaze i brojne ikone, a posebno se ističe ikona Svetog Nektarija, ukrašena zlatnim i srebrnim pločicama, koje Grci prinose sa molbom za ozdravljenje. U manastiru Svete Trojice nalazi se svetiteljeva glava, kao i deo moštiju.

Rođen je u Trakiji 1. oktobra 1846. godine. Od svoje 20. godine je počeo da radi kao učitelj u gradu Hiosu, a posle 10 godina službe se zamonašio i uzeo ime Lazar. 1885. godine je primio monaški postrig pod imenom Nektarije (“napitak besmrtnika”). Narednih godina je živeo u Atini, gde je i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu.

Sveti Nektarije Eginski
foto: Wikimedia

Od 2017. godine delić moštiju blagoslovom i ljubavlju vladike Georgija iz Slovačke stigao je u manastir Tumane.

"Posebnu radost za naš manastir predstavljaju mošti Svetog Nektarija Eginskog, koje smo neočekivano dobili na dar od vladike Georgija iz Slovačke. Svetog Nektarija naše bratstvo izuzetno poštuje kao velikog čudotvorca i svetitelja bliskog našem vremenu. Od 2017. godine manastir Tumane čuva delić moštiju ovo velikog novojavljenoj Svetitelja. Sveti Nektarije Eginski je bezmalo naš savremenik, čovek XX veka koji je zasijao svojim vrlinskim životom, svojim podvigom i pre svega svojim trpljenjem i kao takav je prepoznat u vreme zemnoga života kao Sveti čovek, al posebno po svom upokojenju. Između ostalog izuzetno je poštovan diljem pravosvalja kao svetitelj koji zastupa verni narod koji boluje od najtežih bolesti karcinoma i leukemije, te je s toga njegov spomen raširen po čitavom svetu. Deo moštiju Svetog Nektarija trajno se čuva u manastiru Tumane i uvek je dostupan za celivanje pa su svi kada ko želi, može i hoće dobro došli da se poklone ovom velikom ugodniku Božjem", rekao je arhimandrit Dimitrije, iguman manstira Tumane.

kurir.rs/blicžena/grckainfo.com/preradio I. L.

Bonus video:

00:59

Nikola Rokvić pred sam kraj hodočašča dobio predivnu vest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track