SPS i DS najpre o ekonomiji, onda o kadrovima

Ivica Dačić

SPS i DS najpre o ekonomiji, onda o kadrovima

Vesti -
Ne očekujem nikakve spektakularne razlike u našim stavovima. Nas najviše zanimaju socijalna politika i vođenje ekonomije, koja bi trebala da umesto štednje i jačanja fiskalne odgovornosti ide u pravcu ulaganja u privredni rast, naglasio je Dačić

BEOGRAD- Lider socijalista Ivica Dačić izjavio je da će razgovor koalicije SPS-PUPS-JS sa demokratama, najavljen za danas u sedištu Demokratske stranke, biti usmeren pre svega na pitanja koja se tiču socijalne politike i ekonomije.

Dačić nije još precizirao termin održavanja sastanka, ali je naglasio da on neće biti tajni i da će se na njemu razgovarati o programskim pitanjima - o politici koju treba da vodi naredna vlada.

"Ne očekujem nikakve spektakularne razlike u našim stavovima. Nas najviše zanimaju socijalna politika i vođenje ekonomije, koja bi trebala da umesto štednje i jačanja fiskalne odgovornosti ide u pravcu ulaganja u privredni rast", naglasio je Dačić novinarima na Beogradskom sajmu.

Kako je ponovio, za takvu vrstu ekonomske politike zalažu se i francuski i američki predsednik, naglasivši da ni srpski narod "ne može više da štedi jer nema šta".

"To treba da bude centralna tema današnjih razgovora, uz naravno dalje pitanje toka evrointegracija, zaštite nacionalnih interesa, borba protiv kriminala i korupcije.... Tehnička pitanja o novoj vladi nisu trenutno tema", rekao je Dačić navodeći da jedan od mogućih problema u razgovorima sa DS može da bude ekonomski program.

"Guverner kaže da moramo da nastavimo da štedimo. Mi očito imamo u monetarnoj politici ljude koji pripadaju neoliberealnom konceptu koji je doživeo kolaps i u Evropi i u meni će imati žestokog protivnika", naveo je Dačić.

Lider socijalista je naglasio da je u poslednjih sedam dana bilo više bilateralnih sastanaka izmeju partijskih čelnika u Srbiji, nego u proteklih nekoliko godina.

Među tim susretima, kako je dodao, bio je i susret sa Aleksandrom Vučićem, koji sada vodi Srpsku naprednu stranku.

"Svi zajedno imamo odgovornost i moramo međusobno da razgovaramo. Te razgovore treba demistifikovati i javnost mora da zna da nije svaki razgovor usmeren samo ka formiranju vlade ili sklapanju nekih koalicija, već da postoje i druge teme". rekao je Dačić.

Na pitanje koga bi još voleli da vide u koaliciji, pored njih i demokrata, Dačić je rekao da prvo mora da bude upoznat sa mišljenjem DS - ko je za njih prihvatljiv, a ko ne.

"Nije bitno ko koga voli i ko koga ne voli. Bitna je politika naredne vlade, odnosno da svoju stranačku politiku niko ne nameće kao državnu", naveo je Dacić.

Dačić je naglasio i da će razgovori sa DS doneti odgovor na pitanja može li se formirati vlada, a da će, ako tu ne bude dogovora, druga koalicija preuzeti formiranje vlade. Ako ni to ne bude moglo, rekao je Dačić, tek onda slede druge kombinacije.

Još jednom naglasivši da je ekonomski program suštinski u ovom trenutku, Dačić očekuje brz dogovor oko formiranja nove vlade i svih mehanizama vlasti, čemu će prvo prethoditi inauguracija Tomislava Nikolića na mesto predsednika Srbije i predlog mandatara.

"Treba biti otvoren. Kohabitacija već postoji u normalnom životu i zapravo znači da dve različite političke opcije funkcionišu normalno", smatra Dačić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track