ISPAD U ŠKOLI PRIMENJENIH UMETNOSTI U ŠAPCU: Rekao da direktorka voli mlade, pa izleteo iz škole
Foto: Printscreen

Sačekala ga drastična kazna

ISPAD U ŠKOLI PRIMENJENIH UMETNOSTI U ŠAPCU: Rekao da direktorka voli mlade, pa izleteo iz škole

Vesti -

Sankcije Učenik P. G. je na času svom drugaru kroz šalu rekao: "Direktorka voli mlade", to je čula razredna i odmah ispričala direktorki, zbog čega učenik snosi katastrofalne posledice

Nesmotrena tinejdžerska izjava da "direktorka voli mlade", upućena drugaru za vreme časa, učenika treće godine Srednje škole primenjenih umetnosti u Šapcu P. G. (17) koštala je isključenja iz škole!

Iako se pokajao i izvinio direktorki Nevenki Đokić, ona je, kako tvrdi učenikova majka Tanja Đurić, rekla da "ne želi više da ga vidi u ovoj školi". - Ne sporim da je ovaj komentar bio nepromišljen i apsolutno nepotreban, ali nakon svega, mi smo strašno izmanipulisani. Sve se desilo na času kod razredne starešine, kada joj je moj sin davao obrasce za osiguranje. Drugar ga je pitao kako je uspeo ponovo da dobije obrazac od direktorke, pošto je prethodni zagubio. Tada je on, u želji da se našali, rekao to što je rekao, ne sluteći da će izazvati katastrofalne posledice - priča Đurićeva. Razredna je odmah otišla kod direktorke i ispričala joj za komentar, nakon čega je pokrenut disciplinski postupak protiv učenika. - Mislila sam da će dobiti ukor ili smanjenje ocene iz vladanja, ali me je direktorka pozvala u školu na razgovor i saopštila, zapravo ucenila: "Evo je ispisnica, bolje odmah da potpišete na lični zahtev, jer ako bude izbačen iz škole, nemate pravo žalbe, nećete moći nigde da ga upišete, bolje je da se sam ispiše." Potpuno izmanipulisana, potpisala sam tu ispisnicu i moj sin je za tili čas ostao bez škole - priča Đurićeva. Nakon ovoga, dečak je kao vanredni učenik upisan u školu u Novom Sadu, iako je iz Šapca. Direktorka Nevenka Đokić kaže za Kurir da je u ovom slučaju poštovala sve zakonske procedure. - Nakon neprimerenog komentara, koji je šokirao i učenike i prisutnu nastavnicu, a posebno mene kao direktora, jer je izrečen na času, ja sam, kao direktor, blagovremeno pokrenula vaspitno-disciplinski postupak. Sastanak je održan u školi, o čemu postoji zapisnik koji su potpisali svi prisutni, bez ikakve primedbe, a majka učenika je kasnije uputila molbu za ispisivanje učenika iz škole zbog, kako je navedeno u molbi, ''upisivanja u drugu školu'' - rekla je Đokićeva. Iz Ministarstva prosvete kažu da su obavešteni o ovom slučaju i da je rukovodstvo škole postupilo po zakonu. Snežana Stanojević, predsednica Samostalnog sindikata obrazovanja, smatra da nastavnici treba da se bave i vaspitnim radom, te da je bilo delotvornije da se s učenikom razgovaralo. - Dobila sam pismo od majke u kom je razložena cela situacija. Na sednici nastavničkog veća apsolutno nije bilo priče o ovom događaju, a po mom mišljenju, trebalo je da se pokrene tema. Takođe, ni školski odbor nije zasedao i odlučivao o postupku - rekla je za Kurir Stanojevićeva.

foto: Damir Dervišagić

Psiholog Aleksandra Janković: To je drastična kazna Ponašanje razredne, koja je odmah otišla i ispričala direktorki šta se desilo, poprilično je neadekvatno, kaže za Kurir psiholog Aleksandra Janković. - Kada je to čula, trebalo je da odreaguje pedagoški, da kaže da je komentar neprimeren, da učenika suoči s mogućim posledicama, a ne da bez intervencije ode kod direktorke i ispriča, svesna kakve konsekvence učenik može da trpi. Svakako da je sankcija morala da postoji, ali ovo je drastično. Adolescenti često imaju komentare koji pokušavaju da ruše autoritete i ovo je verovatno samo pokušaj da bude duhovit - kaže Jankovićeva.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track