USKRS ŠIROM PRAVOSLAVNOG SVETA: Putin na  pričešću  u Moskvi!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

PRAZNIK

USKRS ŠIROM PRAVOSLAVNOG SVETA: Putin na pričešću u Moskvi!

Vesti -

Ruski predsednik i premijer praznovanje započinju u Hramu Hrista Spasitelja, gde će služiti patrijarh moskovski Kiril.

MOSKVA - Najveći hrišćanski praznik Uskrs proslavlja se u svim pravoslavnim zemljama, među kojima su Rusija, Ukrajina, Grčka, Rumunija...

Ovaj praznik obeležiće i lideri tih zemalja.

Putovanja

Iako je u četvrtak doputovao u Kinu, kako je najavljeno, Vladimir Putin, predsednik Rusije, po tradiciji će sa premijerom Dmitrijem Medvedevom u nedelju praznovanje započeti molitvom i pričešćem u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi. Liturgiju ćeu najvišem pravoslavnom hramu održati patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril.

U hram će i ove godine doći delegacija iz Jerusalima sa svetom vatrom. Patrijarh Kiril će tu vatru razdeliti vernicima tokom večernje službe - rekao je Aleksandar Volkov, pres-sekretar ruskog patrijarha.

Porodični praznik se u Rusiji obeležava farbanjem jaja, pečenjem kolača i spremanjem bogate gozbe. Uskrs se obeležava u krugu najbližih. Takođe, običaj je da se tokom praznika posećuju rođaci koji daleko žive. U kućama se pale sveće, lampe i drugi izvori svetlosti.

foto: AP/Petros Giannakouris

Skromnije

I u drugim velikim pravoslavnim zemljama biće svečano. Očekuje se da će Aleksandar Lukašenko, lider Belorusije, biti na liturgiji u Minsku sa sinom Nikolajem.

U susednoj Ukrajini, u jednom delu zemlje, Uskrs je obeležen prošle nedelje, dok će u istočnom slavlja biti, ali će ono biti skromnije zbog ratne situacije. Iako su mnoge pravoslavne crkve prešle na novi kalendar, Uskrs kao klizni praznik po dogovoru slave istog dana.

Kurir.rs/Foto: EPA/Sergei Ilnitsky, EPA/Petros Giannakouris

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track