Grad Vršac uvodi savremenu tehnologiju i time štiti potrošače
Foto: Promo

Pilot projekat daljinskog očitavanja vodomera

Grad Vršac uvodi savremenu tehnologiju i time štiti potrošače

Vesti -

Sektor vodovoda JKP "Drugi oktobar" Vršac, započeo je sa sprovođenjem pilot projekta daljinskog očitavanja vodomera što predstavlja komunikaconi modul koji služi za bežično očitavanje potrošnje vode sa kućnih, industrijskih i kombinovanih vodomera pomoću radio signala. Daljinsko očitavanje radi tako što se induktivni senzor montira na kućište vodomera koji vrši direktnu detekciju impulsa sa vodomera koja pomoću radio veze šalje softeru na daljinsko očitavanje.

daljinsko ocitavanje vodomera
foto: Promo

"Prednost ovog sistema jeste ta što jedinim prolaskom kroz ulicu možemo da očitamo sva stanja sa vodomera bez ulaska naših radnika u privatne posede, kao i rana detekcija curenja na vodovodnoj mreži koja pripada potrošačima. To pokazuje koliko ovaj projekat znači i potrošačima.

Naselje Mesić je uzeto za pilot projekat zbog svog geografskog položaja. Tokom 2015. godine smo pokušali da uradimo daljinsko očitavanje pomoću SIM kartice, gde je GPS sistem trebao da pošalje signal softveru, ali zbog geografskog položaja naselja Mesić (blizina rumunske granice) često je dolazilo do ulaska u roming i nismo imali stvarna očitavanja sa vodomera. Krajem prošle godine smo krenuli sa montiranjem i ugradnjom savremenije opreme za daljinsko očitavanje pomoću radio signala koju planiramo da u budućnosti koristimo", izjavio je Dejan Petrović, rukovodilac sektora vodovoda i kanalizacije JKP "Drugi oktobar" Vršac.

Grad Vršac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track