RODNA RAVNOPRAVNOST! Verujem u snagu udruživanja žena
Foto: GO Pantelej

RODNA RAVNOPRAVNOST! Verujem u snagu udruživanja žena

Vesti -

Predsednica GO Pantelej Niš Nataša Stanković sebe doživljava kao izabranu predstavnicu građana i tako sagledava svoju zajednicu

Izuzetno me ohrabruje formiranje Mreže gradonačelnica i predsednica opština, jer lično verujem u snagu umrežavanja i udruživanja kapaciteta i resursa, u ovom slučaju ljudskih, odnosno ženskih, sa izazovnim ulogama koje su preuzele na pozicijama donosioca odluka. Te uloge su donedavno uglavnom pripadale muškom polu, kao svojevrsna privilegija, ne samo u politici već i u drugim značajnim sferama života“, kaže na početku intervjua za Kurir predsednica GO Pantelej Niš Nataša Stanković.

- Sada, kada smo konačno dobile šansu, sigurna sam da ćemo opravdati ukazano poverenje, a ujedno i afirmisati novi koncept upravljanja zajednicom i drugačiji pristup rešavanju problema i potreba u zajednici. Takođe, dodala bih da su žene komunikativnije, predusretljivije i istrajnije.

Većina vas je došla na čelo lokalnih samouprava, gde su vaši prethodnici ostavili mnogo nasleđenih problema. Kako izlazite na kraj s tim?

- Po dolasku na funkciju, susrela sam se sa određenim nasleđenim problemima, ali zahvaljujući svom dugogodišnjem iskustvu i kontinuiranom radu naučila sam da te probleme doživljavam kao izazove koje je moguće rešiti. U potrazi za rešenjima vodim se iskustvom, ali učim i na greškama svojih prethodnika. Uostalom, mislim da svako od nosilaca javnih funkcija ispisuje ličnu i političku biografiju i ostavlja lični pečat u vremenu i prostoru koji su nam dati na upravljanje. Sebe ne doživljavam kao predsednicu JLS, već kao izabranu predstavnicu građana, sa kojima se poistovećujem, sastajem, svakodnevno razgovaram i iz te perspektive sagledavam zajednicu.

Da li ste vi lično već imali priliku da se obratite svojoj koleginici u drugom gradu ili opštini za pomoć ili savet u rešavanju nekog problema?

- U stalnom sam kontaktu sa koleginicama, članicama Mreže gradonačelnica i predsednica opština. To je i glavni razlog našeg umrežavanja, da razmenjujemo iskustva i preuzimamo rešenja koja su se pokazala kao primer dobre prakse. Moram da napomenem da Niš ima pet gradskih opština, od kojih je u ovom mandatu jedna poverena meni, a Grad, prvi put u svojoj dugoj istoriji, ima gradonačelnicu - Draganu Sotirovski. Sa njom sam od prvog dana mandata gotovo u svakodnevnoj, vrlo efikasnoj komunikaciji, a u saradnji s koleginicama koje su na istim rukovodećim pozicijama nastojimo da iznedrimo najcelishodnija rešenja za potrebe naših lokalnih zajednica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track