18:15

NEVEROVATNE BROJKE! Ministar Nedimović otkrio koliki je izvoz Srbije!

Nova tržišta

MINISTAR NEDIMOVIĆ OTKRIO: Izvoz nikad bolji u istoriji Srbije! Evo šta će se dešavati sa cenama osnovnih životnih namirnica

Vesti -

Kukuruz i pšenica su možda najvažniji za izvoz Srbije

Gost emisije Puls na Kurir televiziji bio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je govorio o ceni životnih namirnica.

- Da nismo zamrzli cene, pitali bi me do kada ce cene da divljaju. Sada kada smo zamrzli cene za onih pet životnih namirnica sada me pitaju da li će namirnica biti dosta. Kada kažem da će ih biti dovoljno, onda me pitate za kvalitet i tako se sve vrti u krug, počeo je gostovanje ministar Nedimović i dodao:

- Ova godina bila je sa aspetka klimatskih prilika nepovoljna, ali će biti dobra, kao i izvoz, koji je odličan i koji iznosi skoro 5 milijardi dolara. Sećam se da je izvoz kada sam postao ministar iznosio 2,6 milijardi dolara.

Nedimović
foto: Kurir Televizija

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da se na ovom polju veoma napreduje i da je zadovoljan razvojem situacije.

- Da Srbija nema ovako dobru hranu, ne bi ni ove cifre bile ovakve. Ovo je jasno i to ne kažem samo ja, to kaže Eurostat, zavod za statistiku. To je ista mastrica za sve u Evropskoj uniji. Iako je izvoz odličan, mislim da ne treba da se zadovoljimo ovom cifrom, već da je realno da izvoz bude 7, 8 milijardi dolara. I to zavisi jedino od nas, rekao je ministar Branislav Nedimović i rekao da je bitno jedino da hoćemo da radimo.

Branislav Nedimović, april 2021
foto: Ana Paunković

Ministar Nedimović ističe da je potrebno stvaranje novih tržišta. Takođe, u emisiji Puls televizije Kurir dodao je i činjenicu da je Srbija često bila limitirana tržištima, ali da se radi na tome da se radi na stvaranju novih tržišta.

- Nismo imali tržište evro-azijske unije, pa smo ga dobili, a dobili smo time i bolje prinose po hektaru, na primer 60, 70 tona po hektaru. Neka od novih tržišta su i Indija i Indonezija. Pre neki dan smo moje kolege i ja imali dobre sastanke i dogovaramo nova tržišta. Moramo da pomeramo granice, objasnio je Branislav Nedimović i dodao je važnost posedovanja sertifikata o hrani.

sajam poljoprivrede, Branislav Nedimović, Sremska Mitrovica
foto: Promo

Nedimović je dodao i da ne treba da se plašimo nestašice hrane, kao što je to bio slučaj devedesetih. Takođe, podsetio je da nestašice hrane nije bilo ni u vreme vanredne situacije prouzrokovane virusom korona.

Kurir.rs

Bonus video:

19:01

NEDIMOVIĆ O POSKUPLJENJU ULJA: Zašto je 20 dinara problem?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja