05:49

ČEČENI IZ UKRAJINE SPREMAJU HAOS NA KiM? Ekipa zloglasnog klana menja pravac delovanja? SLUŽBE BEZBEDNOSTI AKTIVNO DELUJU

KURIR Televizija

ZLOGLASNI ČEČENSKI EKSTREMISTI SPREMAJU HAOS NA KiM? Stručnjak otkriva zbog čega bi mogao da bukne sukob u južnoj pokrajini

Vesti -

Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije naveo je da ukoliko su tačni navodni izveštaji obaveštajnih službi da CIA potpaljuje čečenske ekstemiste da naprave eskalaciju na Kosovu i Metohiji, onda je tačno da se već unapred zna da li ima isplaniranih akcija.

- To je za sada operativna informacija i mi o njoj ništa ne znamo. Znamo da su ta lice pripadala klanu koji vode Ahmet Zakajev i Džambulat Solejmanov, a to označava samo da su promenili svoje spoljne priroritete, jer ranije nisu bili nigde aktivni sem na Kavkazu. Zakajev nije bio simpatizer ekstremističkih pokreta, oni su bili najaktivniji u Ukrajini i na Kavkazu - kaže Srboljub Peović sa Instituta za evropske studije.

U Evropi deluju različite tajne službe koje mogu da sprovedu i akcije koje će izazvati krizna i ratna stanja, a Peović ističe da sve zavisi od strukture na Kosovu i Metohiji.

Kosovo i Metohija
foto: Kurir televizija

- Mnogo toga je u rukama obaveštajnih agencija i njihovom preventivnom delovanju. Turska je jako aktivna na suzbijanju takvih terorističkih mreža na svojoj teritoriji. Sve zavisi od terenskog rada - kaže Peović.

Ako su operativne vesti tačne, znači da ima isplaniranih akcija na ovom području, istakao je Peović.

- Najverovatnije postoji, ali sve zavisi od tačnosti ovih vesti. Najbitnija tačka je ovde Ukrajina. Pitanje je da li će ovde izbiti neka kriza da bi se fokus sa Ukrajine pomerio, da li je nešto drugo u pitanju, to je sve u domenu operativnih službi koje svoje informacije strogo čuvaju. Vidimo nove akcije, u Iraku je povećana nestabilnost, neizvesno je šta će biti. U Pakistanu imamo dve katastrofe u kratkom vremenskom periodu, Ukrajina je dovela do destabilizacije na tim prostorima i niko ne može sa sigurnošću da kaže šta će biti - rekao je Peović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

08:39

VELJA NEVOLJA ODREDIO NASLEDNIKA?! Stručnjak za bezbednost tvrdi da je zloglasni klan i dalje aktivan NAJAVIO NOVA HAPŠENJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track