Vučević: Ponosan sam na nove objekete, ali i na to što mogu da najavim POVEĆANJE PLATA VASPITAČICAMA OD JANUARA (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/milosvucevic_gradonacelnik

Novi Sad bogatiji za još jedan vrtić – Novoizgrađeni „Kamičak“ u Veterniku primiće 274 dece

Vučević: Ponosan sam na nove objekete, ali i na to što mogu da najavim POVEĆANJE PLATA VASPITAČICAMA OD JANUARA (FOTO)

Vesti -

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetio je novoizgrađeni vrtić „Kamičak“ PU „Radosno detinjstvo“ u Veterniku istakavši da je veoma ponosan na ovaj projekat, jer je njime grad bogatiji za još jednu predškolsku ustanovu.

Kako je istakao prvi čovek Novog Sada, ukupno 274 dece je upisano u ovaj objekat, podeljenih u 12 grupa, 6 jaslenih i 6 vrtićkih grupa.

  • Ovo je velika stvar za Veternik i deo Novog naselja. Pored velikog broja upisane dece, nove vaspitačice su ovde zaposlene i time smo pomogli i na tom polju – istakao je gradonačelnik.

Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravno odnose investirala je u izgradnju ovog objekta ukupne površine 2051,00 m2, a radovi koji su počeli na leto 2021. godine, okončani su i pre ugovorenog roka.

Rekordan broj upisane dece

Vučević je istakao da će ove godine biti rekordan broj upisane dece – 17.300 mališana. Iako je u momentu kada je izabran za gradonačelnika u PU “Radosno detinjstvo” bilo upisano svega 15.700 dece odgovornom politikom i konkretnim radom pokazali su da imaju strategiju kako da prošire broj predškolskih ustanova.

  • Tog septembra 2012. godine “Radosno detinjstvo” je dugovolo preko milijardu dinara. Najveći iznos je bio za poreze i doprinose na platu, tako da vaspitačice nisu mogle da odlaze u penziju i da imaju uplaćeno zdravstveno, što je bilo naravno bilo protivzakonito. Za ovu deceniju mi smo izgradili 5 novih obdaništa i proširili jedanaest i time pokazali da znamo kako da proširujemo kapacitete za prijem nove dece, a doneli smo odluku i da subvencionišemo sredstva za boravak dece u privatnim vrtićima. Doneli smo i odluku 2019. godine da obdaništa u Novom Sadu budu besplatna.

Od januara moguće povećanje plata vaspitačicama

Da izgradnja novih objekata PU “Radosno detinjstvo” nije primarni cilj Gradske uprave, već i poboljšanje standardna zaposlenih u njemu, istakao je gradonačelnik Miloš Vučević podvukavši da svi zaposleni od januara mogu očekivati povećanje plata, na 62-63.000 dinara.

  • Ono što nas dalje čeka jeste da povećavamo standard zaposlenih u PU “Radosno detinjstvo”, da vaspitačice i ne samo vaspitačice, imaju veće plate. I dalje su plate ispod proseka grada. Veće su nego što su bile, ali ne dovoljno. Ako napravimo retrospektivu, 2012. godine vaspitačice su imale oko 35.000 dinara platu – danas imaju 55.000 dinara. Sa povećanjem koje nas čeka od januara, ta plata će ići na 62-63.000 dinara. I dalje ispod proseka, ali probali smo da nadomestimo i sa većom solidarnom pomoću od strane Grada. Ove godine PU “Radosno detinjstvo” je dobilo po 60.000 dinara za svakog od zaposlenih.

Vučević je istakao da će se bazirati i na problem povećanja plata serviriki, kuvarica i žena koje održavaju higijenu, kao i da je ponosan na deceniju svog rada, jer PU “Radosno detinjstvo” danas posluje bez dugova, regularno plaća poreze i doprinose a Grad je u stanju da gradi nove objekte.

Novi Sad, 3. oktobar 2022. godine

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track