NASTAVAK PRITISAKA: Ko želi Srbiju da uvuče u sukob na Istoku Evrope?
Foto: Kurir

NASTAVAK PRITISAKA: Ko želi Srbiju da uvuče u sukob na Istoku Evrope?

Vesti -

U fokusu nastavka pregovora Beograda i Prištine o francusko-nemačkom planu svakodnevno se na Srbiju vrše dodatni pritisci kako bi se oslabila pregovaračka pozicija naše zemlje. Novi napadi usmereni su na to da Srbija prodaje oružje Rusiji i Ukrajini.

Dezinformacija da Srbija prodaje oružje Ukrajini jedan je u nizu pokušaja da se jedna neutralna zemlja uvuče u rat na istoku Evrope. U okolnostima kada se pred Srbiju stavljaju sve teži uslovi da zadrži politiku vojne neutralnosti i ostane u borbi za očuvanje suvereniteta, ova lažna vest očigledno je usmerena na stvaranje još jačeg pritiska, podrivanje pregovaračke pozicije, urušavanje međunarodnog ugleda, kao i na ekonomsko i političko slabljenje države.

Na ove optužbe predsednik Aleksandar Vučić odgovorio je iz Dohe, da Srbija nije prodala ni komad oružja ni municije niti Rusiji niti Ukrajini, a na optužbe da se oružje izvozi preko Turske, Vučić je istakao da su poslovi s municijom koja ide u tu zemlju dodatno zaštićeni obavezom da se ona ne može proslediti dalje bez saglasnosti Srbije.

U međuvremenu stigla je informacija da Priština neće težiti članstvu u UN bez eksplicitne saglasnosti svih pet stalnih članica SB UN. Ovo se navodi u dokumentu koji su sačinile diplomate koje rade na planu implementacije francusko-nemačkog plana o KiM i na taj način pokušavaju naći rešenje za protivljenje Srbije da se saglasi sa prijemom Prištine u sve međunarodne organizacije, dakle i Ujedinjene nacije.

I dalje ostaje pitanje osnivanja ZSO. Prema pisanju “Albanijan posta”, u igri je 17 različitih primera među kojima se razmatraju 4: belgijski, francuski, nemački i italijanski, a EU pokušava da nađe najbolje rešenje za formiranje ZSO.

Kakva je trenutno pregovaračka pozicija Srbije?

Ko želi Srbiju da uvuče u sukob na Istoku Evrope?

Kako izgledaju predloženi modeli za ZSO?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track