Počeli 40. Nušićevi dani: Evo koje predstave nas očekuju na jubilarnom izdanju festivala
Foto: Promo

Počeli 40. Nušićevi dani: Evo koje predstave nas očekuju na jubilarnom izdanju festivala

Vesti -

Maj je tradicionalno rezervisan za pozorišni festival „Nušićevi dani“ u Smederevu koji ove godine obeležava svoju 40. godišnjicu. Tim povodom, organizatori su spremili raznolik prateći i glavni, kao i predfestivalski program, ali i program za najmlađe pozorišne ljubitelje koji će trajati od 15. do 24. maja.

15. maja festival je svečano otvoren na dobro poznat način - polaganjem venaca na spomenik Branislavu Nušiću, da bi zatim usledila predstava „Dr“ OAP Branislav Nušić“, u režiji Nevene Rakočević. U okviru revijalnog programa, na repertoaru su se našle i još dve predstave dramskog pisca čije ime festival nosi, a to su „Narodni poslanik“ Nikšićkog pozorišta i JU Centra za kulturu Pljevlja, kao i jedna imerzivno/senzorna predstava „Put oko sveta, svet oko puta - Nušić u teatru zatvorenih očiju’’ nastala u produkciji samog festivala.

Kao i svake godine, glavni takmičarski program okupio je neke od najznačajnijih predstava aktuelne pozorišne sezone iz gradova širom Srbije. 19. maja publika će imati priliku da pogleda predstavu „San o zavičaju (neviđeno folk snoviđenje)“ Narodnog pozorišta u Nišu, u režiji Milana Neškovića. Zatim, 20. maja, na repertoaru je predstava - opera u 17 pesama „Deca“ Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Irene Popović, a već narednog dana i predstava „Čehovljeva soba“ Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. 22. maja publiku očekuju „Očevi i oci“ Narodnog pozorišta u Beogradu u režiji Veljka Mićunovića, a poslednja predstava u ovogodišnjem takmičarskom programu zakazana je za 23. maj i to je „Otac“ Ateljea 212, u režiji Paola Mađelija. Glavni takmičarski program održava se u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo.

Nušićevi dani
foto: Promo

Festival će 24. maja zatvoriti Muzičko-scenski vremeplov „Alkibijada“ u kome će učestvovati neka od najznačajnijih imena srpskog glumišta kao što su Tanja Bošković, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Goran Jevtić, Slaven Došlo i mnogi drugi. Iste večeri, biće i dodeljene nagrade festivala, a Nušićevu nagradu za životno delo glumcu-komičaru biće uručena Renati Ulmanski.

Publika je navikla da festival pruža i brojne prateće sadržaje, pa nas organizatori ni ove godine nisu razočarali planiranim programom u kafani Dardaneli nakon svake predstave, okruglim stolom, glumačkim radionicama za decu, mlade i pripadnike društveno osetljivih grupa, kao i promocijom monografije posvećene ovogodišnjem laureatu festivala: „Renata Ulmanski/ Njegovo veličanstvo Slučaj“ koju je priredio Marko Misirača.

Ulaz je besplatan za sve programe u okviru revijalnog dela, za promociju monografije, okrugli sto i glumačke radionice, dok se ulaznice za predstave u takmičarskom programu, programu svečane dodele nagrada i za kabaretsku predstavu mogu kupiti na biletarnici Centra za kulturu Smederevo ili onlajn putem sledećeg linka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track