GRADONAČELNIK ĐURIĆ PORUČIO DA JE „SRPSKA ATINA” MESTO U KOM SE DOBRO ŽIVI
Foto: Instagram/milandjuric_gradonacelnik

TITULA „NOVI SAD EVROPSKI GRAD ŠUMA” JE KORAK KA SNU A TO JE ZELENA PRESTONICA

GRADONAČELNIK ĐURIĆ PORUČIO DA JE „SRPSKA ATINA” MESTO U KOM SE DOBRO ŽIVI

Vesti -

Naš grad je u poslednjih nekoliko godina poneo već dve veoma značajne titule. Evropska prestonica kulture i Evropska prestonica omladine. Obe titule su zahtevale i mnogo truda i rada, ali i mnogo investiranja u sve segmente. Moram istaći da smo te snove smo ostvarili zahvaljujući prethodnom gradonačelniku Milošu Vučeviću. Svako priznanje daje poseban pečat našem gradu. Prepoznati smo kao grad mladih, kao grad kulture, a sada i kao grad zelenila odnosno Grad šuma - rekao je „Dnevnik” gradonačelnik Milan Đurić povodom priznanja koje je grad dobio „Novi Sad evropski grad šuma”.

parkovi, Novi Sad
foto: Dnevnik.rs

Biću potpuno otvoren kada su naše ambicije i želje u pitanju. Planiramo da radimo još mnogo kada je u pitanju i zeleni fond i zaštita životne sredine. Iza sebe imamo niz realizovanih investicija kada su ove teme u pitanju, ali imamo i niz projekata koji su u toku, a koji su od strateškog značaja za naš grad. Tu bih svakako izdvojio izgradnju Regionalnog centra za upravljanje otpadom i izgradnju Centralnog prečistača otpadnih voda. Priznanje koje je dobio naš grad, „Novi Sad Evropski grad šuma“ je korak ka našem novom snu koji je „Zelena prestonica Evrope”. U narednom periodu inteziviraćemo dodatno aktivnosti u vezi ulaganja i podizanja zelenog fonda, a uveren sam, a to i priznanja potvrđuju, da smo na dobrom putu da osvojimo i treću titulu.

Sve što se radi u Novom Sadu, ističe Đurić, radi se u dogovoru sa strukom i građanima koji predlažu u kojim kvartovima je potrebno više zelenila, dečjih igrališta, sportskih terena.

parkovi, Novi Sad
foto: Dnevnik.rs

- U stvaranju boljih sobraćajnih rešenja i urbane mobilnosti u našem Gradu, odvija se u uskoj saradnji sa Departmanom za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka. Novi Sad je u svom nastojanju da postane pametan i ‘’Zeleni grad‘’ ujedno i nosilac aktivnosti na uspostavljanju regionalnog sistema upravljanja otpadom. Ovo je itekako važno pitanje za Novi Sad budućnosti, jer tretman otpada nije samo pitanje budžeta, administracije, političke volje, već u tom procesu mora da participira cela zajednica jednoog pametnog grada. Vizija grada Novog Sada je da do 2030. godine postane „zeleni„ i „pametan„ grad.

Botanička bašta

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kompleksa Botaničke bašte u Novom Sadu. Lokalitet Botaničke bašte u Novom Sadu planiran je uz severoistočni obod zone kasarne Hornverk, podno Petrovaradinske tvrđave. Prostor namenjen Botaničkoj bašti je infrastrukturno i saobraćajno dobro povezan u gradsku celinu.

- Grad Novi Sad svakodnevno radi na polju unapređenja zelene infrastrukture, kvaliteta životne sredine i kvaliteta života građana, kao i da su prethodnom periodu preduzete su intenzivne aktivnosti na povećanju zelenih površina i unapređenja kvaliteta urbanih šuma, te da je danas oko 38 procenata urbanog dela teritorije Grada Novog Sada pod zelenilom- ističe Đurić.

parkovi, Novi Sad
foto: Dnevnik.rs

Novi Sad pokazuje da poklanja pažnju ekološkim principima i da nastoji da, smanjenjem glavnih izvora zagađenja i buke, život u gradu učini prijatnijim, sledeći preporuku Evropske komisije da autobusi javnog gradskog prevoza do 2030. godine moraju imati nultu emisiju gasova staklene bašte. Ulaže se i u razvoj biciklizma, promoviše na taj način zdrave životne navike i doprinoseći poboljšanju kvaliteta vazduha, ali i smanjenju saobraćajnih gužvi. Izuzetna pažnja posvećuje se razvoju biciklističke infrastrukture. U proteklih deset godina izgrađeno je oko 46 kilometara novih biciklističkih staza, a 10 kilometara je trenutno u izgradnji.

Grad Novi Sad, u okviru Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, svake godine izdvaja značajna sredstva za održavanje postojećeg zelenila, kao i sadnju novih sadnica drveća, šiblja, cvetnjaka, travnjaka. U periodu od 2012-2022. godine posađeno je oko 25.000 sadnica drveća, 117.000 šiblja, 47.000 žive ograde, 1.100 ruža, 34.000 cveća i perena i rekonstruisano 225.000 kvadratnih metara travnjaka.

Grad Novi Sad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja