DA LI ZNATE NOVU SRPSKU REČ ZA STANJE DEPRESIJE? Albijanić: Pozajmljenice nisu problem, dok ne počnu da SAKATE NAŠ JEZIK (VIDEO)
Foto: Kurir tv

srpski jezik

DA LI ZNATE NOVU SRPSKU REČ ZA STANJE DEPRESIJE? Albijanić: Pozajmljenice nisu problem, dok ne počnu da SAKATE NAŠ JEZIK (VIDEO)

Vesti -

Na konkurs za najlepšu novu srpsku reč koji je raspisala „Mala biblioteka“ iz Londona, stiglo je 500 predloga, a u uži izbor ušlo je 32 reči koje su trebale da zamene tuđice odomaćene u našem jeziku. Najlepša nova srpska reč je duhoklonuće, koja zamenjuje reč depresija, a nju je iskovala Subotičanka Dragana Albijanić.

Dragana Albijanić
foto: Kurir tv

Duhoklonuće, reč koja može da izrazi suštinu depresivnog stanja.

Dragana Albijanić
foto: Kurir tv

- Ja sam razmišljala koji bi to bio srpski izraz koji ne bi označio samo, tako da kažem, jednu osobinu depresije. Često govorimo o potištenosti, učmalosti, uspavanosti, bezvoljnosti, ali želela sam da pronađem reč koja ne označava samo jedan aspekt depresije, već da dosegne suštinu tog stanja. Znala sam da postoji reč 'klonuće' u srpskom jeziku i skovala sam kombinaciju, 'duh' kao nematerijalno u nama, što nas pokreće - život, i prosto sam spojila te reči - duhoklonuće. Tako je nastala ta reč - započinje razgovor Albijanić.

Dragana Albijanić
foto: Kurir tv

Najlepša nova srpska reč izazvala je brojne reakcije među ljudima.

- Kada kažete 'duhoklonuće', otvarate vrata razumevanju onoga što se zapravo događa, da je u pitanju klonuće životne energije, smanjenje vitalnosti. Kada su počele rasprave o tome da li je ta reč dovoljno snažna da objasni depresiju, otišla sam na sajt jedne klinike kako bih videla kako se depresija objašnjava. Pronašla sam da se depresija definiše kao smanjenje, pad vitalnih dinamizama. A šta su vitalni dinamizmi nego ta životna energija koja nas pokreće? A to je za mene duh - objasnila je Albijanić.

Prema reakcijama javnosti, duhoklonuće je takođe izabrano kao najlepša srpska reč. Na drugom mestu je reč 'bestebnost', koja znači nedostajanje, stanje kada nam nedostaje određena osoba. Na trećem mestu je 'beznemož', zamena za reč 'must-have'.

02:59

DA LI STE ZNALI KOJA JE NAJLEPŠA NOVA SRPSKA REČ?

Cilj ovog konkursa bio je podsticanje razmišljanja i javne diskusije na srpskom jeziku, kao i pronalaženje novih srpskih izraza koji nisu prisutni ni u jednom zvaničnom rečniku, a mogli bi zameniti nepotrebne, a sve češće korišćene tuđice.

- Tuđice same po sebi nisu problem, pozajmljenice nisu problem ako se ne koriste preterano, ako se ne dogodi najezda. Međutim, ukoliko postane previše, što je vidljivo čak i u akademskim i medijskim krugovima, postaje problem. Možda je trenutak da se zamislimo u kom pravcu ide srpski jezik. Siromašenje vlastitog jezika tuđicama nije dobro, jer previše tuđica ne obogaćuje jezik, već ga, naprotiv, sakati. - rekla je Albijanić.

Da li će nove reči zaživeti i ući u opštu upotrebu, vreme će pokazati. Nesumnjivo je da su neke, kao što je prva izabrana - duhoklonuće, za kratko vreme postale popularne na društvenim mrežama.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja