POČELA AKCIJA „SADIMO SADA ZA BUDUĆNOST NOVOG SADA“ Gradonačelnik Đurić: Vratićemo zelenilo koje je uništila oluja
Foto: Printscreen

POČELA AKCIJA „SADIMO SADA ZA BUDUĆNOST NOVOG SADA“ Gradonačelnik Đurić: Vratićemo zelenilo koje je uništila oluja

Vesti -

Akcija „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“, koju organizuju Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Javno-komunalno preduzeće „Gradsko zelenilo“ i Radna grupa „Zelena stolica“ počela je u parku „Bistrica 2” na Novom naselju. Osim volontera, u sadnji su učestvovali i predstavnici društveno-odgovornih kompanija koje posluju u našem gradu. U okviru Plana rekonstrukcije javnih zelenih površina za period od 2023. do 2027. godine koju je pokrenuo Grad Novi Sad kao posebnu, sistemsku aktivnost uz koju će se paralelno redovno saditi drveće i održavati zelenilo na javnim zelenim površinama. Za predstojeće aktivnosti Grad Novi Sad je izdvojio 36 miliona dinara, dok su kompanije koje su podržale akciju „Sadimo sada za budućnost Novog Sada“ izdvojili 18 miliona dinara za kupovinu sadnica i materijala za sadnju.

Gradonačelnik Milan Đurić prisustvovao je početku akciju i najavio da bi trebalo do kraja godine da bude zasađeno skoro 2.000 stabala.

- Veoma je važno da vratimo zeleni fond nakon nevremena koje nas je zadesilo u julu, kada je u našem gradu polomljeno i srušeno više hiljada stabala - rekao je gradonačelnik Đurić. - Planiramo da u narednih pet godina zasadimo više od 6.000 stabala, što bi značilo da ćemo uz redovan program sadnje „Gradskog zelenila” imati pet hiljada novih stabala na godišnjem nivou.

Predstavnici društveno-odgovornih kompanija, koji su zajedno sa gradonačelnikom posadili prve sadnice istakli su će uvek biti spremni da pruže podršku kada je reč o ozelenjavanju grada. Među njima su bili direktor Direkcije za korporativne klijente „Đenerali osiguranje Srbija" Boško Petrović, predsednik Izvršnog odbora banke „Poštanska štedionica” Aleksandar Čortan, kao i direktorka Glavne filijale kompanije „Dunav osiguranje” Marina Bogunović.

- Svedoci smo klimatskih promena koje su dovele do elementarnih nepogoda, što se odrazilo na oštećenje zelenih površina u Novom Sadu - kazala je Bogunović. - Bitno je da se svi osvrnemo i obratimo pažnju na naše okruženje i aktivno učestvujemo u rešavanju nastalih šteta. Mi ćemo i dalje učestvovati u svim akcijama ozelenjavanja ili sadnje.

Akcija sadnje je deo Plana rekonstrukcije javnih zelenih površina za period od 2023. do 2027. godine u čijem su razvoju učestvovala preduzeća: JVP „Vode Vojvodine”, „Vojvodinašume”, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, JKP „Gradsko zelenilo”, JKP „Lisje”, Gradska uprava za zaštitu životne sredine, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, Gradska uprava za komunalne poslove, Prirodno-matematički fakultet, Poljoprivredni fakulteti Institut za nizijsko šumarstvo i topolarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track