OD SKANDALA I JEFTINE GLUME DO SUROVE ISTINE: Sednica Saveta bezbednosti protekla u pokušaju nametanja odgovornosti Srbije
Foto: Kurir

OD SKANDALA I JEFTINE GLUME DO SUROVE ISTINE: Sednica Saveta bezbednosti protekla u pokušaju nametanja odgovornosti Srbije

Vesti -

Da dobar glumac može da izvede monodramu bilo kad i bilo gde dokazala je kosovska predstavnica Vjosa Osmani na Sednici Saveta bezbednosti UN. Koristeći vreme da izrazi podršku ženama Srebrenice i nacrtu rezolicije o Srebrenici, Osmani je analizirala navodne ratne zločine na Kosovu počinjene pre 25 godina, optužujući vlast Aleksandra Vućića da vrši pritisak na Srbe i time onemogućava normalan život i slobodno kretanje svih građana Kosova. Tokom svoje prezentacije tkz. predsednica Kosova potrudila se da skrene sa teme šestomesečnog izveštaja o stanju u pokrajini, navodeći važnost uloge žena u u kosovskom “slobodnom” društvu, pravdajući prisustvo svoje delegacije koju čine navodne žrtve silovanja tokom konflikta na KIM 1998. i 1999.

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića na jučerašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN argumentovano je ukazao na tešku situaciju na KiM i etničko čišćenje Srba koje ne samo da se nastavlja, već se i ubrzava često neprihvatljivim i drastičnim izazivačkim potezima kao što je, na primer, ukidanje dinara, razmeštanje policijskih snaga gde to nije dozvoljeno i slično.

Predstavnik Sjedinjenih Država u Savetu bezbednosti UN Robert Vud rekao je da Srbija nije napravila značajan progres u privođenju odgovornih pravdi kada je reč o incidentu u Banjskoj. Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja rekao je da je situacija na Kosovu zabrinjavajuća zbog "etnički motivisanog nasilja vlasti u Prištini", dok je predstavnik Kine zatražio od Kosova da povuče poteze koje su doveli do destabilizacije situacije na Kosovu i ispuni obaveze iz Briselskog sporazuma.

Da li je nastupa kosovske predtavnice i skretanje sa teme šestomesečnog izveštaja unapred dogovoren sa predstavnicima pojedinih zemalja članica kao i predsedavajućom Vanesom Frejzer?

Kako je EU izmenila pregovarački okvir sa Srbijom i na koji pravni način su obuhvaćene obaveze iz Ohridskog sporazuma?

Da li kroz inostrane pritiske na Srbiju deo opozicije vidi priliku za nove političke poene?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track