DESETOGODIŠNJA VIZIJA RAZVOJA PRESTONICE: „Beograd 2030“ grad budućnosti!
Foto: Shutterstock

DESETOGODIŠNJA VIZIJA RAZVOJA PRESTONICE: „Beograd 2030“ grad budućnosti!

Beograd 2030 -

Projekat „Beograd 2030“, na kome je rađeno 14 meseci, skrojen je po meri građana i usmeren na razvoj glavnog grada, bez obzira na to ko je na njegovom čelu

Strategija „Beograd 2030“ predstavlja viziju budućeg razvoja Beograda kao otvorenog, kosmopolitskog grada, koji će svakom ko u njemu živi omogućiti najviši stepen ekonomskog blagostanja, društvene jednakosti, socijalne sigurnosti i urbanog komfora.

Desetogodišnja vizija razvoja Beograda predstavljena je u devet ključnih poglavlja, koja obuhvataju najvažnije teme: od konkurentne ekonomije, preko urbane infrastrukture, zdravstvene i socijalne politike, odgovorne uprave sve do inovacija, novih tehnologija i zaštite životne sredine.

Vizija Beograda 2030. okrenuta je svakom njegovom stanovniku, okruženju u kome će živeti, školama koje će pohađati, poslovima koje će raditi, javnim službama koje će ga opsluživati.

Beograd, grb, Grb Beograda
foto: Beograd.rs

Program za sve Beograđane

Ovaj projekat predstavlja krunu rada beogradske administracije, uz konsultacije sa stručnjacima iz raznih oblasti, nevladinim organizacijama, uglednim pojedincima, fakultetima i drugima koji su mogli da daju doprinos razvoju grada. Time je postignut važan cilj - da Beograd ima program svog razvoja koji neće zavisiti od toga ko personalno predstavlja administraciju u Beogradu ili koja stranka je na vlasti.

Ovo je program za sve Beograđanke i Beograđane, program opštih vrednosti i desetogodišnje vizije razvoja Beograda podeljen u devet poglavlja, koja obuhvataju najvažnije društvene, tehnološke, ekonomske i ekološke projekte.

Konkurentna urbana ekonomija

Prvo poglavlje je „Konkurentna urbana ekonomija“ i njime se pokazuje da osnovni potencijali rasta beogradske ekonomije nisu više jeftini resursi i niske zarade, već dobra infrastruktura, saobraćajna pristupačnost, univerzitetski centri i društvena odgovornost. Beogradska privreda mora da izvozi više, da uvozi manje i da nastavi da koristi više znanja, a manje energije, da manje troši resurse, a više domaću pamet. Osnovne oblasti u okviru poglavlja su trgovina, turizam, prerađivačka industrija i poljoprivreda.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

Beograd 2030

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track