Veče finske kulture u rezidenciji ambasadora u Beogradu!

Na inicijativu Čedomira Cvetkovića

Veče finske kulture u rezidenciji ambasadora u Beogradu!

Beograd -
Svetlana Bojković-Kuljević čitala izbor poezije jednog od najvećih finskih pesnika Pava Havika
1 / 6 Foto: KURIR

BEOGRAD - Na inicijativu predsedavajućeg u Srpsko-finskom društvu prijateljstva, g Čedomira Cvetkovića i finskog ambasadora u Beogradu Peka Orpane, u rezidenciji finskog ambasadora večeras je upriličeno neobično veče finske kulture sa posebnim sadržajem!

Da bi se ilustrovala činjenica da veoma veliki procenat finskih građana raznih profesija piše pesme i priče i to objavljuje, organizovano je veče finske kulture na kome je supruga ambasadora Srbije, Slavka Kuljevića, uz mjegovo prisustvo, naša poznata glumica Svetlana Bojković-Kuljević čitala izbor poezije jednog od najvećih finskih pesnika, nedavno preminulog, Pava Havika i dve finske pesnikinje koje predstavljaju građane Finske neprofesionalne pesnikinje koje objavljuju svoje pesme.

Prisutni prijatelji Srpsko-finskog društva, na čelu sa predsednikom Društva Miroslavom Cvetkovićem, basistom Bajaginih instruktora, i brojni kulturni radnici, mogli su da se uvere da sve pročitane pesme imaju umetničku vrednost.

U Finskoj je osnovno obrazovanje srednja škola. Finci su poznati kao ljubitelji muzike i književnosti, mnogo čitaju i sami učestvuju u kulturnom životu zemlje. Taj fenomen se dovodi u vezu sa čuvenim finskim epom „Kalevala“ iz prastarih vremena u kome su Finci u sukobima sa neprijateljem pobeđivali ne mačem, lukom i strelom, već pesmom i poezijom. To ilustruje glavni junak “Kalevale“ Vejnemojnen. Pre desetak godina u Helsinkiju je preuređena jedna velika stara fabrika u više od stotinu ateljea koji se iznajmljuju umetnicima iz celog sveta da u njima žive i stvaraju umetnička dela.

Veče je posvećeno i 13 godišnjici pojavi finskog jezika u Srbiji, koji je 2000-te godine „doneo“ jugoslovenski diplomata Čedomir Cvetković osnivanjem prve i jedine škole finskog jezika najpre u Obrenovcu. Do te godine Cvetković je bio jedini građanin Srbije koji se bavio finskim jezikom.

Škola i danas radi – oko 80 učenika uči finski a predavači su bivši učenici škole. Uz podršku finske ambasade, svi učenici finskog jezika odlaze na praksu usavršavanja jezika u Finsku. Zahvaljujući prisustvu finskog jezika u Srbiji, profesor Cvetković je preveo sa finskog 15-ak književnih finskih dela sa originala. Učenici Škole moderne muzike u Beogradu, čiji je dekan Miroslav Cvetković, izveli su na prijemu kulturni,muzički, program. Bez obzira na njegove poodmakle godine (88), jedan od inicijatora ove kulturne večeri i promoter finskog jezika u Srbiji, Čedomir Cvetković prisustvovao je svečanosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track