ZELENILO PROSLAVILO 84 GODINE: Atletičar Bekrić posadio hrast u Pionirskom parku!
Foto: Tanjug

Beograd

ZELENILO PROSLAVILO 84 GODINE: Atletičar Bekrić posadio hrast u Pionirskom parku!

Beograd -
Čast mi je da sadnjom ovog crvenolisnog hrasta mogu da obeležim 84 godine od osnivanja JKP „Zelenilo – Beograd” i apelujem na javnost da čuvaju i paze svoju okolinu, jer ako je priroda zdrava, zdravi smo i mi i lepše ćemo funkcionisati, rekao je Emir Bekrić

BEOGRAD - Tradicionalno, kao i svake godine, JKP „Zelenilo – Beograd” poklonilo je Beogradu i Beograđanima izuzetan primerak odrasle, školovane sadnice hrasta.

Sadnicu močvarnog hrasta zasadio je naš reprezentativac i osvajač medalje na Svetskom prvenstvu u atletici Emir Bekrić, u prisustvu rukovodstva „Zelenila” i predstavnika Atletskog saveza Srbije.

– Čast mi je da sadnjom ovog crvenolisnog hrasta mogu da obeležim 84 godine od osnivanja JKP „Zelenilo – Beograd”. Ovim putem apelujem i na javnost da čuvaju i paze svoju okolinu, jer ako je priroda zdrava, zdravi smo i mi i lepše ćemo funkcionisati, rekao je ovom prilikom Emir Bekrić.

Na godišnjicu svog osnivanja, JKP „Zelenilo – Beograd” tradicionalno u Pionirskom parku sadi sadnicu koje inače nema na ovim prostorima. Močvarni hrast se odlikuje velikom dekorativnošću, a u jesenjem periodu dobija svoj izuzetan crvenkast kolorit i tako dominira prostorom u svojoj impozantnosti. Spada u grupu crvenih hrastova koji vode poreklo iz severne Amerike i Kanade.

Odlikuje se velikom dekorativnošću, može da dostigne visinu preko 25 metara, prečnik debla oko metar i dostiže raspon krošnje oko 15 metara.

Na ovaj način Pionirski park je postao specifična oaza retkih vrsta biljaka iz različitih delova sveta.V.d. generalnog direktora JKP „Zelenilo – Beograd” Vladimir Bogićević istakao je da je praksa da se u Pionirskom parku svake godine na Dan preduzeća zasadi retka dekorativna sadnica.

– Pre dve godine su odbojkašice zasadile sadnicu, lane je drvo zasadila Milica Mandić a ove godine je sa nama naš najuspešniji atletičar, sa kojim smo želeli da obeležimo ovaj dan – istakao je Bogićević.U ime Atletskog saveza Srbije, generalni sekretar Slobodan Branković, istakao je da mu je izuzetno drago što se danas nalazi u Pionirskom parku i što u ime Atletskog saveza Srbije može „Zelenilu” da čestita 84. rođendan.

U proteklih godinu dana JKP „Zelenilo – Beograd” je saniralo preko 50 međublokovskih zelenih površina, 14 dečjih igrališta u parkovima, na zelenim površina i u stambenim naseljima. Na dečjem igralištu u Bulevaru Mihajla Pupina 201-207, prvi put su postavljeni dečji rekviziti iz novog proizvodnog programa JKP „Zelenilo – Beograd”. Projektni biro „Zelenila” je dizajnirao izgled rekvizita, koji su potom proizvedeni u pogonima preduzeća.

Do danas su postavljene ukupno 34 teretane na otvorenom na svim gradskim opštinama, a u toku 2013. izgrađene su tri nove. U toku je postavljanje četvrte teretane na otvorenom, na zelenoj površini na Ušću. U drvoredima Beograda, zasađeno je ukupno 2.039 sadnica. Uspešno se realizuje i Strategija pošumljavanja Beograda, u okviru koje je posađeno 8.518 sadnica. Tako da „Zelenilo” nastavlja da sadi oko 13. 000 sadnica na godišnjem nivou.

I ove godine, u dve sadne sezone, hiljade cvetnih sadnica proizvedenih u rasadnicima JKP „Zelenilo – Beograd“ zasađeno je u cvetnjacima širom grada. Novine koje su ove godine svakako osvežile zelene površine su dva grba Beograda napravljena ove godine pored auto-puta, na ulazima u grad. JKP „Zelenilo – Beograd” će i ubuduće svoje zadatke realizovati što je uspešnije moguće, kako bi Beograđani dobili što kvalitetniju i sadržajniju životnu sredinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track