Nelegalna gradnja ugrožava gradnju trafostanice Beograd 20!

Spor u Grockoj oko naknade za zemljište

Nelegalna gradnja ugrožava gradnju trafostanice Beograd 20!

Beograd -
Realizacija projekta izgradnje trafostanice beograd 20 je usporena , jer vlasnici parcela u Grockoj, na kojima su uglavnom nelegalno izgrađeni objekti, ne žele da potpišu ugovor o naknadi za parcele, saopštila je Elektromreža Srbije

BEOGRAD - Realizacija projekta trafostanice "Beograd 20", koja je neophodna za sigurno snabdevanje građana strujom, ugrožena je jer stanovnici opštine Grocke odbijaju da se dogovore o visini naknade za zemljište, preko kojeg će prolaziti pristupni dalekovod.

Trafostanica (TS) "Beograd 20" sa priključnim dalekovodima od vitalnog je značaja za snabdevanje Beograda električnom energijom, saopštila je Elektromreža Srbije(EMS).

Situacija je takva da svako dalje odlaganje ozbiljno ugrožava elektroenergetski sistem Srbije i napajanje dvomilionskog grada kakav je Beograd, uključujući bolnice, porodilišta, škole, predškolske ustanove, republičke i gradske ustanove i stambene objekte. Svaki kvar na postojećoj visokonaposkoj mreži dovodi do restrikicija u snabdevanju električnom energijom.

Radovi na terenu su planirani za mart 2014. godine i trajaće oko godinu dana. Iako EMS ima sve neophodne saglasnosti i dokumentaciju za početak izgradnje visokonaponskog dalekovoda Beograd - Pančevo do trafostanice "Beograd 20", realizacija je usporena, jer vlasnici parcela u Grockoj, na kojima su uglavnom nelegalno izgrađeni objekti, ne žele da potpišu ugovor o naknadi za parcele, preciziraju u EMS-u.

Postupak eksproprijacije zemljišta radi postavljanja dalekovodnih stubova pokrenut je pred organima Opštine Grocka oktobra 2009.godine, a okončan je donošenjem poslednjih rešenja o eksproprijaciji krajem 2012. godine.

Za sva stubna mesta dalekovoda izdata su konačna rešenja o eksproprijaciji i rešenja Ministarstva finansija o ulasku u posed.

"Rešenje imovinskih odnosa ima ključnu ulogu za ovaj projekat, gde od 55 pravosnažnih rešenja imamo svega 25 sa postignutim sporazumom o visini naknade, što govori o masovnom protivljenju vlasnika da postignu dogovor o naknadi za eksproprisano zemljište", izjavila je izvršni direktor za investicije EMS-a, Jelena Matejić.

Ona je dodala da je za svako, pa i minimalno pomeranje dalekovoda potrebno pet godina da se pribavi nova tehnička i investiciona dokumentacija, a Beograd nema luksuz da može da čeka.

EMS kompletnu trasu dalekovoda posmatra kao zonu povećane osetljivosti, jer u nekim delovima obuhvata i vrtiće i igrališta za decu, škole i sportska igrališta.Iako je to dodatno poskupelo projekat, predviđena minimalna visina provodnika duž cele trase biće 21 metar, što je 10 metara više od standardne visine, a faktor bezbednosti je zbog predostrožnosti 2,5 puta veći od predviđenog zakonom o zaštiti od nejonizujućeg zračenja.

Faktor bezbednosti u projektu "Beograd 20" je 125, a predviđeno je 50.Izgradnja trafoa "Beograd 20" je bila predviđena još u Planu investicione izgradnje 1985-1990. godine sa rokom puštanja u rad 1990. godine.Međutim, zbog problema sa lokacijom ove TS, kao i zbog nedostatka finansijskih sredstava, nije došlo do realizacije projekta.Poslednja promena lokacije TS izvršena je zbog snažnog protivljenja građana 2003, iako je bila pribavljena sva tehnička i investiciona dokumentacija.

Reč je o više parcela, odnosno objekata koji su izgrađeni na trasi predviđenoj za viskonaponski koridor u delu Opštine Grocka.

Vlasnici parcela se ne protive samo da dalekovodi budu postavljeni na njihovim parcelama, već i da iznad njihovih parcela na kojima si podigli nelegalne objekte prolaze kablovi, odnosno provodnici koji spajaju dalekovode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track