NEEKSPLODIRANA: Bomba teška tonu biće uklonjena u nedelju?!
Foto: Tanjug

Evakuisani stanari smešteni u hotelu Slavija

NEEKSPLODIRANA: Bomba teška tonu biće uklonjena u nedelju?!

Beograd -
Milošević je istakao da su ekipe za neeksplodirana ubojna sredstva na terenu i sagledavaju mogućnosti da se bomba bezbedno ukloni i neutrališe, ali to neće biti učinjeno danas
1 / 15 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Zaostala avionska bomba iz Drugog svetskog rata, koja je jutros pronađena u Budimskoj ulici u Beogradu, najverovatnije će biti uklonjena u nedelju, a mesto gde je pronađena je bezbedno i ne postoji mogućnost za aktivaciju bombe, izjavio je načelnik Uprave sektora za vanredne situacije Beograda Rade Milošević.

Milošević je istakao da su ekipe za neeksplodirana ubojna sredstva na terenu i sagledavaju mogućnosti da se bomba bezbedno ukloni i neutrališe, ali to neće biti učinjeno danas.

Siniša Mali: Sve ugrožene stanare će mo evakuisati i obezbediti smeštaj

- Stanari Budimske ulice biće evakuisani ukoliko se za to ukaže potreba, izjavio je ranije danas predsednik Privremenog veća Grada Beograda Siniša Mali.

"Kada je reč o Gradu Beogradu, u slučaju potrebne evakuacije, sve ugrožene stanare ćemo evakuisati i obezbediti odgovarajuhi smeštaj. S tim u vezi već smo pokrenuli svu administrativnu proceduru da to završimo", rekao je Mali.

Dačić apelovao na građane da poštuju uputstvo nadležnih

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić apelovao je danas na građane da poštuju uputstva nadležnih u vezi ponašanja zbog avionske bombe koja je pronađena u beogradskoj opštini Stari grad.

Dačić je rekao novinarima u Obrenovcu da još nije poznato kako će ta bomba biti uništena, istakavši da postoji više načina.

On je dodao da tek treba da se donese odluka da li će se avionska bomba aktivitrati na mestu gde je pronađena ili će se pomerati i na koji način.

"Molio bih zato i građane i novinarske ekipe da poštuju uputstva Sektora MUP-a za vanredne situacije... Situacija je opasna po život i nemojte da se igrate", upozorio je Dačić.

On je potvrdio da je evakuisano 20 stanara iz obližnjeg objekta i da su smešteni u hotelu "Slavija".

Marić: Bez panike zbog bombe

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da da bi do večeras trebalo da se zna hoće li stanari Budimske ulice ili celog kvarta biti evakuisani zbog bombe koja je nađena na gradilištu u toj ulici, istakavši da je situacija ozbiljna, ali da ne treba paničiti.

On je novinarima rekao da se u ovom trenutku ekipe koje se bave deaktiviranjem neekspolodiranih ubojnih sredstava na terenu i da će procenu dati pre mraka, kao i da će eventualna evakuacija celog kvarta biti izvršena na najbolji moguć način.

"Nema mesta panici, ali treba malo vremena, jer ovo sve mora ručno da se radi. Nema mehanizacije, nema brzog utvrđivanja da li ima detonatora i o čemu se zapravo radi", rekao je Marić.

On nije želeo da precizira o kojoj vrsti bombe je reč, iz kog je perioda i koje je težine, istakavši da je vidljiva samo petina te eksplozivne naprave.

Da podsetimo u Budimskoj ulici u Beogradu danas su prilikom izvođenja građevinskih radova na dubini od šest metara radnici pronašli avionsku bombu iz Drugog svetskog rata, tešku čitavu tonu!

Obližnja zgrada sa 20 stanar je evakuisana, a na lice mesta su odmah poslate kontradiverzione ekipe policije, rečeno je u MUP. Avionska bomba je pronađena u 10.05 sati.

Na mestu gde je pronađena bomba u Budimskoj 36, prisutni su i pripadnici Sektora za vanredne situacije, policija, kao i ekipa Hitne pomoći, naveli su u MUP. Najverovatnije je reč o bombi zaostaloj iz rata.

http://www.youtube.com/watch?v=gIe98Z7R37I

http://www.youtube.com/watch?v=z4HI171qhtQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja