Mali: Ženama iz sigurne kuće prednost u zapošljavanju
Foto: Beta

Prevencija nasilja u porodici

Mali: Ženama iz sigurne kuće prednost u zapošljavanju

Beograd -
Razgovarali smo da Grad pomogne osobama koje prođu kroz Sigurnu kuću tako što bi imale prednost prilikom zapošljavanja u nekim komunalnim preduzećima ili u Gradskoj upravi. Time bi im se dala sigurnost da imaju zaposlenje i ostave prošlost iza sebe, kazao je predsednik Privremenog organa Beograda

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali najavio je danas mogućnost zapošljavanja žena koje prođu kroz Sigurnu kuću, u gradskim komunalnim preduzećima i u Gradskoj upravi i podvukao da će grad nastaviti finansijski da pomaže Sigurnu kuću.

"Razgovarali smo da Grad pomogne osobama koje prođu kroz Sigurnu kuću tako što bi imale prednost prilikom zapošljavanja u nekim komunalnim preduzećima ili u Gradskoj upravi. Time bi im se dala sigurnost da imaju zaposlenje i ostave prošlost iza sebe", naglasio je Mali.

On je nakon podele paketića mališanima koji su sa mamama smešteni u tri sigurne kuće u Beogradu, pojasnio da je, bez obzira na Zakon o budžetskom sistemu koji predviđa zabranu zapošljavanja u naredne dve godine, zapošljavanje moguće uz posebnu saglasnost Ministarstva finansija.

Mali je podsetio da se nasilje u porodici u poslednjih nekoliko godina stalno povećava i da je samo tokom prošle godine kroz tri kuće u Beogradu prošlo oko 320 žena i dece, a da je u ovom trenutku u Sigurnoj kući 25 žena i 24 dece.

"Mi kao društvo moramo da radimo na prevenciji nasilja u porodici, ali ako se ono desi moramo da učinimo sve da se tim osobama omogući što brže i normalnije vraćanje u društvo", naglasio je Mali.

On je podsetio da je 2013. godine napravljen trogodišnji program da se godišnje izdvaja 9,6 miliona dinara za funkcionisanje Sigurne kuće i to za plaćanje komunalija, obezbeđenja, ali i da svaka žena koja izađe iz nje narednih godinu dana dobija pomoć od Grada od 11.000 dinara, dok deca dobijaju po 5.000 dinara mesečno.

Mali je rekao da žene osim finansijske mogu računati i na svaku drugu pomoć grada.

"Poruka ženama žrtvama nasilja je da mi želimo da Beograd njima bude Sigurna kuća", naglasio je Mali.

Gradski sekretar za socijanu i dečju zaštitu Nenad Matić naglasio je da je Grad prošle godine finansirao Sigurnu kuću sa 7,5 miliona dinara i da je još 5,5 miliona dinara otišlo na novčanu nadoknadu štićenicama.

On je rekao da je Privremeno veće naklonjeno socijalnoj politici i da se neće odustati od svih započetih zadataka."Sredstava, što se tiče socijalne politike, će biti", naglasio je Matić.

Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević rekla je da današnja poseta predsednika Privremenog veća pokazuje da gradska uprava ima razumevanja za problem ovih žena

.Ona je ukazala da je tokom preošle godine u porodičnom nasilju ubijeno 45 žena i da je u Sigurnikm kućama sve više mladih žena, što je, kako kaže, dobro jer su se odlučile da napuste nasilnika i da ne trpe višedecenijsko maltretiranje.Osim mališana i majke su danas dobile poklone, a za to se pobrinula pisac Jelisaveta Danilović koja im je poklonila knjige.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track