LOMLJENJE ČESNICE Mala Mila: Čuvaću dukat, a i on će čuvati mene!
Foto: Tanjug

Terazijska česma

LOMLJENJE ČESNICE Mala Mila: Čuvaću dukat, a i on će čuvati mene!

Beograd -
Jedan od dukata izvukla je šestogodišnja Mila Gligorijević iz Beograda, a njena majka rekla je da je devojčica jutros i kod kuće izvukla novčić iz česnice
1 / 11 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Svi želeli da pronađu dukat.Tradicionalno lomljenje božićne česnice održano je juče na Terazijama u centru Beograda, a dukate, koji označavaju sreću tokom cele godine, pronašlo je troje mališana.Mila Gligorijević (6) iz Beograda, Konstantin Garović (3) i Nikola Petrunović (2) došli su do dukata. Kao po običaju, lomljenje česnice organizovala je Unija pekara Srbije, a ovo je čak 23. put da se vernici okupe tražeći dukat.Deca srećne rukeU oštroj konkurenciji više stotina građana šestogodišnja Mila prva je zagrizla komadić česnice u kojem je bio dukat. Kako kaže, devojčica je i kod kuće osvojila novčić, a po verovanju, onaj ko izvuče novčić cele godine će biti srećan i pun para.- Ja sam Mila Gligorijević. Mnogo sam srećna što sam osvojila dukat. Čuvaću ga, a i on će mene. Mama kaže da novčić donosi sreću, zato sam se ja mnogo obradovala - rekla je mala Mila.Ona se posebno raduje božićnim praznicima jer tada dobija lepe poklone.- Tata će za Božić da mi pokloni jednu knjigu koju dugo želim da imam. To je knjiga o doktorima jer želim da postanem doktorka kad porastem - rekla je devojčica.Obradovali seI dvojica dečaka su bili radosni kad su pronašli dukat u svojim komadićima.Dvogodišnjeg Konstantina Garovića na Terazije je dovela baka Dragica, a kako kaže, tempirala je da dođu mnogo ranije kako bi njen unuk imao više šansi da izvuče novčić.Mali Nikola Petrunović (2) došao je s tatom, a sudeći po njegovom izrazu lica, najviše mu se svideo ukus česnice.- Tatin sin je mnogo srećan što je izvukao novčić. Ovo je radostan praznik i tradicionalno ga proslavljamo kod kuće. Nikola je srećan, a i izgleda i prilično gladan jer ne ispušta iz ruku božićnu pogaču - kaže dečakov otac Predrag.

RekordNAJVEĆA ČESNICA DO SADAOvogodišnju česnicu, tešku 50 kilograma, napravili su pekari u pekari „Trimčević“, tri zlatna dukata koja su pronašli mališani donirala je Pekarska industrija „Braća Stanković“ iz Grocke. Pekar Marko Dragićević kaže da on i njegove kolege celu noć nisu spavali jer su mesili česticu.- Ovo je najveća česnica do sada. Ima 50 kilograma, a prečnik joj je 1,5 metara. Ona je pečena u najvećoj peći koja postoji u Beogradu. Iskoristili smo 30 kilograma brašna i čak 50 jaja. Pekla se nekoliko sati, a moje kolege i ja nismo uopšte spavali - kaže Dragićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track