USRED ZIME: Nova najezda komaraca na Beograd!

Verovali ili ne

USRED ZIME: Nova najezda komaraca na Beograd!

Beograd -
ko primete mikro žarišta komaraca, građani treba da prijave Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, kako bi ih uništili - kaže Đorđević

BEOGRAD - Dr Milutin Đorđević, profesor Fakulteta veterinarske medicine i član stručnog tima za suzbijanje komaraca Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, kaže da pojava ovih insekata ipak nije neuobičajena, jer čim spoljašnja temperatura pređe 15 stepeni, ženke komaraca pokušavaju da dođu do prvih obroka krvi.

To su tzv. kućne forme komaraca, koje najčešće prezimljavaju u blokovima sa podstanicama za grejanje i podrumima.

- Ako primete mikro žarišta komaraca, građani treba da prijave Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, kako bi ih uništili - kaže Đorđević, a telefon Zavoda je 011/3554-499.

Dr Ivan Aleksić iz ovog Zavoda kaže da su dobili prijave građana sa Dorćola, Novog Beograda, Rakovice i iz centra grada.

- Imali smo nekoliko terena na koje smo izlazili po prijavi građana. Uništavamo ih registrovanim sredstvima, insekticidima, a uništavanje je u stvari preventiva za naredni period - kaže Aleksić i dodaje da je toplo vreme uzrokovalo i porast broja drugih insekata: smrdibuba, muva i bubamara.

Za razliku od insekata, ljudima ne prija „prolećna“ temperatura. Dr Branka Lazić iz Doma zdravlja „Stari grad“ kaže da su se poslednjih mesec dana najčešće javljali građani koji boluju od astme i srčani bolesnici.

- Oblačenje uvek treba da bude praćeno vremenskim prilikama. Izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama i birajte vreme za šetnju kada nije magla, jer je tada viosoko aerozagađenje. Naravno, ne treba preterivati sa teškom hranom - kaže Lazićeva.

Epidemije gripa, kako kaže, još nema i do sada je zabeleženo samo 20 slučajeva. Epidemiju očekujemo krajem januara.

Prognoza

Dan- Min- Maks

Četvrtak 4- 10

Petak 5- 12

Subota 6- 13

Nedelja 6- 11

Ponedeljak 4- 10

Prave zime nema još najmanje 10 dana

„Do 12. januara očekuje nas temperatura iznad proseka, a onda naoblačenje od 13. januara i pad temperature od tri do pet stepeni. Moguća pojava kiše i snega u planinama. Od 15. do 17. januara u nižim predelima moguća je susnežica. Takođe, magla će se danas povući sa teritorije Beograda i Vojvodine, a u petak i subotu nas očekuje pretežno sunčano vreme, sa temperaturom do 15 stepeni“, meteorolog Nedeljko Todorović i podseća da je u januaru prošle godine temperatura išla do 19, a 2011. i do 18 stepeni.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track