PROBLEMI CRKVE U BEOGRADU: Mali i patrijarh Irinej razgovarali o Tesli i biblioteci!
Foto: Tanjug

Formira se radna grupa za rešenje problema

PROBLEMI CRKVE U BEOGRADU: Mali i patrijarh Irinej razgovarali o Tesli i biblioteci!

Beograd -
Crkva ima nekoliko problema koje ne može sama da reši i zato smo danas imali sastanak da iznesemo te probleme i da vidimo kako i na koji način da ih rešimo - kako bi to bilo od koristi za crkvu i za državu", rekao je patrijarh nakon sastanka sa Sinišom Malim
1 / 5 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej i predsednik privremenog organa Beograda Siniša Mali razgovarali o rešavanju problema crkve na području Beograda.

Do kraja sedmice biće formirana radna grupa koja će na tome raditi.

Na sastanku u Patrijaršiji razgovaralo se i o mogućnosti izmeštanja zemnih ostataka Nikole Tesle iz muzeja posvećenog tom naučniku u Hram svetog Save, kao i o lokacijama za izgradnju novih crkava na području Beograda i patrijaršijskoj biblioteci.

"Crkva ima nekoliko problema koje ne može sama da reši i zato smo danas imali sastanak da iznesemo te probleme i da vidimo kako i na koji način da ih rešimo - kako bi to bilo od koristi za crkvu i za državu", rekao je patrijarh nakon sastanka, koji je trajao oko sat vremena.

On je precizirao da je reč o lokacijama za crkve, kao i trajnom rešenju pitanja patrijaršijske biblioteke koja je, dodao je smeštena u neuslovnom prostoru.

"To vise liči na depo nego na bibilioteku", rekao je patrijarh.

On je naveo i da se crkva zalaže da se zemni ostaci poznatog naučnika sahrane u Hramu svetog Save. "Razgovarali smo o spomeniku i polaganju zemlih ostataka Nikole Tesle i o našem predlogu i stavu crkve da je najpogodnije da to veliko ime bude pored ličnosti i Hrama svetog Save i Karađorđevog spomenika - da tu dođe i Nikola Tesla kao predstavnik nauke", rekao je patrijarh.

"To je stav crkve, nadamo se da će naići na razumevanje", dodao je patrijarh. Predsednik privremenog veća Mali najavio je da će do kraja sedmice biti formirana radna grupa koja će se baviti pitanjima u vezi sa problemima grada Beograda i crkve.

On je precizirao da je uglavnom reč o pitanjima vezanim za urbanizam, katastar i da će gradska uprava nastojati da ih reši u što kraćem roku.

"Na sastnaku, koji ćemo u četvrtak imati sa predstavnicima crkve, biće poznati detalji i definisaćemo glavne aktivnosti i napraviti precizniji plan", rekao je Mali.

Član privremenog veća Nikola Nikodijević takođe je rekao da će u narednim danima Privremeni organ početi rešavanje problema koji godinama i decenijama tište i SPC i Beograd, kao i da će njihovo rešavanje imati značaj ne samo za crkvu i grad, već i zemlju i istorijsko nasleđe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track