GODINA KONJA: Proslava Kineske nove godine u Beogradu!
Foto: KURIR

Doček

GODINA KONJA: Proslava Kineske nove godine u Beogradu!

Beograd -
U prisustvu ambasadora Kine u Beogradu Džanga Vanšua u Studentskom gradu obeležena proslava povodom Kineske nove godine - godine konja, koja uskoro smenjuje godinu zmije
1 / 11 Foto: KURIR

BEOGRAD - Počeo praznik proleća.U prisustvu ambasadora Kine u Beogradu Džanga Vanšua, večeras je u Studentskom gradu obeležena proslava povodom Kineske nove godine - godine konja, koja smenjuje godinu zmije. Konj, kao jedan od znakova kineskog kalendara, ima posebno mesto u kineskoj tradiciji, pa je proslava dolazeće godine sa ovim znakom bila vesela, uz pesmu i igru, u ritmu koji podseća na topot konja.

U programu su učestvovali studenti polaznici škole kineskog jezika, folklorna grupa pod upravom Predraga Nikolića...Praznik proleća, kod nas poznatiji kao Kineska nova godina, najveći je tradicionalni praznik kineskog naroda i obeležava početak nastupajuće godine po lunarnom kalendaru.

Pomenuti praznik značajan je trenutak u kineskoj tradiciji i slavi se dve nedelje, sve do pojave prvog punog meseca u novoj godini, kada se paljenjem lampiona širom zemlje proslavlja praznik punog meseca, odnosno "Praznik svetiljki", čime se novogodišnje slavlje završava.

Kineski kalendar jedna je od najpoznatijih tema kada se govori o kineskim tradicionalnim vrednostima. U upotrebi je duže od 4.000 godina i predstavlja bitan element u životu kineskog naroda, pa i čitavog Dalekog istoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track