MALI: Grad će formirati fond za racionalnu potrošnju energije!
Foto: Fonet

Obilazak toplane beograd

MALI: Grad će formirati fond za racionalnu potrošnju energije!

Beograd -
Predsednik privremenog organa najavio je da će grad podržati inicijativu Ministarstva energetike i da će ubrzo grad krenuti sa formiranjem takvog fonda za povećanje energetske efikasnosti sa ciljem da se kroz zamenu stolatrije smanje računi za toplotnu energiju

BEOGRAD - Snadbevanje Beograda grejanjem je stabilno a u narednom periodu potrebno je više raditi na energetskoj efikasnosti, poručili su danas ministarka energetike i predsednik privremenog organa Zorana Mihajlović i Siniša Mali najavivši formiranje budžetskog fonda na nivou grada koji će građanima pomoći da racionalnije troše energiju.

Mihajlović je novinarima, nakon obilasna Beogradske toplane, rekla da je država formirala budžetski fond za podizanje energetske efikasnosti kako bi građani mogli da bolje izoluju stan i na taj način smanje utrošak bilo toplotne bile električne energije, a procenjuje se da bi se na taj način mogao smanjiti račun između 30 i 40 odsto.

Ona je rekla da je predsedniku privremenog organa Beograda predložila i da glavni grad formira takav fond i na taj način pomogne onima koji žele da se pozabave uštedom energije.

Ona je naglasila i da je važno da se u Beogradske elektrane ulaže budući da je prosečna starost opreme 33 godine, pa će tako u 2014 godini prioritet biti ulaganje u toplanu na Konjarniku, zašta je potrebno oko 150 miliona dinara.Mihajlović je podsetila da se oko 51 odsto stanovništav Beograda greje iz Beogradskih toplana i zato je zadatak grada da vodi računa o investiranju, ali i potrošačima.

Predsednik privremenog organa najavio je da će grad podržati inicijativu Ministarstva energetike i da će ubrzo grad krenuti sa formiranjem takvog fonda za povećanje energetske efikasnosti sa ciljem da se kroz zamenu stolatrije smanje računi za toplotnu energiju.

"Vrlo brzo ćemo izaći sa predlogom na koji način i sa kojom vrstom sredstava će taj fond biti formiran", rekao je Mali.On je naveo da je definisan godišnji plan investicija za Beogradske elektrane i rekao da se to, pre svega, odnosi na toplanu na Konjarniku.

Mali je dodao da je upravo povećanje energetske efikasnosti biti centralna tema u narednom periodu.

Beogradske elektrane kako je rekao direktor Zoran Predić, rade po ustaljenom režimu i punim kapacitetima i nema nikakvih kvarova na sistenmu i podsetio da su elektrane od kada je krenuio hladan talas na dvadesetčetvorosatnom režimu grejanja.On se nada da će toplane do kraja grejne sezone uspešno obaviti posao, a da će tokom leta ući u remontne radove za narednu sezonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track