UŽIVO POPLAVE BEOGRAD: Opasnost prošla, ali Obrenovčani još ne mogu da se vrate
Foto: Tanjug

Čišćenje terena

UŽIVO POPLAVE BEOGRAD: Opasnost prošla, ali Obrenovčani još ne mogu da se vrate

Beograd -
Opasnost u Obrenovcu je prošla, ali stanovnicima tog grada i dalje nije dozvoljen povratak. Sava je tokom noći bila u blagoj stagnaciji i zabeležen je porast njenog vodostaja od samo nekoliko centimetara, koji nije dramatičan. Bedemi, koji su napravljeni od Makiša do pristaništa, nisu ugroženi

BEOGRAD - Neposredna opasnost za bezbednost građana u Obrenovcu je prošla, ali stanovnicima tog grada i dalje nije dozvoljen povratak, dok se ne osposobi kanalizacioni sistem, rečeno je danas na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije grada Beograda i istaknuto da su grubo čišćenje i asanacija Obrenovca završeni.

U Obrenovcu se trenutno uklanjaju blatni nanosi i obavlja prihvat fekalnih voda, a na terenu je 11 cisterni sa pijaćom vodom, šest fekalnih cisterni i 60 različitih kamiona i mašina za cišćenje terena, rečeno je na sednici štaba u Gradskoj upravi.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali naložio je svim komunalnim preduzećima u Beogradu da nastave da pomažu u čišćenju Obrenovca.

Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević izjavio je, povodom poplava koje su zadesile Srbiju, da je situacija u glavnom gradu stabilna i pod kontrolom. Nikodijević je rekao da se vrh talasa Dunava očekuje u Beogradu u narednih 48 sati, ali da ne bi trebalo da ugrozi nasipe postavljene duž obale u Zemunu.

"Sava je tokom noći bila u blagoj stagnaciji i zabeležen je porast njenog vodostaja od samo nekoliko centimetara, koji nije dramatičan. Bedemi, koji su napravljeni od Makiša do pristaništa, nisu ugroženi i sada nema izlivanja vode ni na jednoj obali", istakao je Nikodijević.

19.20 - Štab za koordinaciju službi angažovanih u vanrednoj situaciji za područje Obrenovca, pozvao je danas sve vlasnike ili zakupce, prizemnih objekata u kojima se obavlja privredna ili samostalna delatnost, da zbog grubog čišćenja prostorija, budu ispred svog objekta sutra ujutru u osam sati.

Kako je saopšteno iz MUP-a, ulazak u grad će biti odobravan na punktovima koji se nalaze na četiri lokacije - prva je na Kolubarskom mostu, na ulazu u Obrenovac iz pravca Beograda, druga na Valjevskom putu, na raskrsnici ulica Cara Lazara i Miloša Obrenovića, treća na Šabačkom putu u Kosovskoj ulici, a četvrta na Surčinskom mostu, kod termoelektrane Nikola Tesla (TENT-a).

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

16.55 - U Obrenovcu posle poplava voda se i danas povlači, a u toku je, uz dopremanje hrane i pića, i asanacija terena i dezinfekcija vozila koja napuštaju grad. Pripadnici Vojske Srbije na izlazima iz grada iz preventivnih razloga dezinfikuju sva vozila koja napuštaju Obrenovca, dok su u samom gradu angažovani na istim poslovima, na saobraćajnicama i objektima.

16.23 - Radnici Elektromreže Srbije (EMS) danas su u potpunosti osposobili i pustili u rad trafostanicu Obrenovac, koja je poplavljena 16. maja, i ona je apsolutno spremna za transfer električne energije iz TENT-A, čije puštanje u pogon je najavljeno za predstojeći vikend, saopšteno je iz EMS-a.

12.47 - Dunav neće preći nasipe i biće u granicama između redovne i vanredne odbrane od poplava, izjavio je danas gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Analize "Srbijavoda" i "Beogradvoda" govore o tome da nivo Dunava između subote i nedelje neće preći nasip na levoj obali Dunava", rekao je Mali prilikom obilaska ovog dela reke na opštini Palilula.Gradonačelnik je ukazao da će nivo vode Dunava biti za metar do metar i po manji nego 2006. godine.

10.59 - U Beogradu nema ugroženih područja, Dunav je u poslednjih 24 sata porastao dva santimetra dok je nivo Save viši za santimetar, rekao je danas direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća "Beograd vode" Miloš Milovanović.

Milovanović kaže da se vrh poplavnog talasa očekuje u nedelju i da se narednih dana očekuje porast od po nekoliko centimetara vode, što neće ugroziti naselja u Beogradu. Kota zaštite je još metar i osamdeset, kaže direktor Beograd voda, što znači da vodostaj može da raste još toliko, ali da se to po svim prognozama neće desiti.

"U ovom trenutku nema ugroženih naselja osim gde problem predstavljaju podzemne vode. Imaćemo podizanje podzemniih voda u nižim delovima grada i to ćemo sanitariti crpnim stanicama", naglašava Milovanović.Podzemnim vodama biće ugrožena naselja preko Dunava i naseljka na Adi.Vodostaj na Dunavu jutros u sedam sati kod Beograda bio je 630 santimetara, dok je na Savi 582 centimetra.

Foto: Beta
Foto: Beta

10.52 - Zamenik gradonačelnika Beograda i predsednik Koordinacionog tima za praćenje stanja na klizištima Andreja Mladenović izjavio je danas da je glavni grad definitivno zaštićen od poplava.Mladenović je rekao da se ne očekuje veći problem zbog vodostaja Save i Dunava, ali da će problem možda predstavljati podzemne vode i klizišta koja se javljaju usled visokog vodostaja i obilnih padavina poslednjih dana."Sava je danas na 590 milimetara, a to je nešto što je ispod granica vanredne odbrane od poplave. Dunav je na 630", izjavio je Mladenović.

10.38 - Grad Beograd dobio je danas 50 mobilnih pumpi za ispumpavanje vode iz poplavljenih objekata, kao poklon Fondacije "SKS 365", a preuzeće ih i koristiti JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"."Radi se o izuzetno značajnoj donaciji koja dolazi u pravom trenutku", rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je prisustvovao potpisivanju ugovora o donaciji, zajedno sa gradskim menadžerom Goranom Vesićem i v.d. direktora JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" Svetozarom Veselinovićem.

Ugovor o donatorstvu potpisali su Ivana Baćović iz fondacije "SKS 365" i gradska sekretarka za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić, saopšteno je iz uprave grada.

"Dobijamo 50 mobilnih, lako prenosivih pumpi koje, za razliku od velikih pumpi koje su teške i moraju biti prenošene kamionima, mogu biti korišćene u svakom trenutku", rekao je gradonačelnik.Ističući da će JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" pumpe koristiti i nakon saniranja poplava, na dobrobit svih sugrađana, Mali je izrazio zahvalnost grada Beograda za donaciju Fondaciji "SKS 365", koja je najavila da će nastaviti da učestvuje u obnovi objekata, što je dobar primer društvene odgovornosti i za druge kompanije.

"S obzirom na to da je situacija jako teška i zahtevna i da smo svesni da je posle poplava potrebno obnoviti mnogo objekata, mi ćemo se maksimalno uključiti u obnovu", izjavila je Ivana Baćović iz Fondaciji "SKS 365".Ona je dodala da fondacija svojim primerom želi da utiče, podstakne i ohrabri i druge kompanije i pojedince da se, u skladu sa vlastitim mogućnostima, aktivno uključe i pomognu obnovu poplavljenih područja.

09.42 - Načelnik Operativnog centra Uprave za vanredne situacije Aleksandar Marsenić izjavio je danas da se građani tom centru javljaju iz svih mesta na teritoriji Beograda, a najčešće iz Obrenovca i pitaju kada će dobiti vodu, struju i hranu. Marsenić je rekao da su sve ekipe na terenu, da sve specijalizovane službe rade i da se obavlja dezinfekcija terena, a da je za sada stanje redovno i da nema nikakvih problema."Pored svih redovnih aktivnosti koje centar obavlja da bi grad funkcionisao, posebno u mestima koja su pogođena poplavama, gledamo da u što kraćem vremenskom periodu dostavimo hranu, vodu i sve ono što je potrebno za ljudstvo na terenu i za naše timove kako bi najbolje obavljali posao", izjavio je Marsenić.

08.46 - U opštini Rakovica počela je dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija terena, a formiran je i Operativni štab za normalizaciju života, saopšteno je danas iz Odseka za informisanje ove opštine. Operativni štab ima za cilj da se pomogne sugrađanima da što pre saniraju posledice poplava, a štab je organizovao timove koji obilaze sva domaćinstva i preduzeća na teritoriji Rakovice koja su pogođena poplavama i detaljno evidentirali štetu. Kancelarija za mlade "Rakovica" na terenu pomaže starijim i slabije pokretnim sugrađanima da urede stambene prostorije i pripreme ih za predstojeću dezinfekciju.

(Tanjug/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track