JUBILEJ: 100 godina beogradskog hipodroma
Foto: Kurir

Vek trka kod Careve Ćuprije

JUBILEJ: 100 godina beogradskog hipodroma

Beograd -
Odlukom ministra narodne privrede Jaše Prodanovića iz 1904, zemljište za hipodrom je dodeljeno Dunavskom kolu jahača "Knez Mihailo", a na Ivanjdan te godine je istrčan prvi srpski derbi. Sačuvani su podaci da je to bila trka za četvorogoda grla, na 1.500 metara

BEOGRAD - Na Hipodromu Beograd, povodom stogodišnjice prema pojedinim izvorima najstarijeg sportskog objekta u gradu, održava se niz prigodnih manifestacija čije je kulminacija u nedelju 29. juna - Trkački dan posvećen stogodišnjici trka kod Careve Ćuprije.

Ovom jubileju posvećena je i cela trkačka sezona, a na sam Vidovdan, 28. juna, otvara se izložba "Sto godina trka kod Careve ćuprije", u Kući kralja Petra na Senjaku.

Odlukom ministra narodne privrede Jaše Prodanovića iz 1904, zemljište za hipodrom je dodeljeno Dunavskom kolu jahača "Knez Mihailo", a na Ivanjdan te godine je istrčan prvi srpski derbi. Sačuvani su podaci da je to bila trka za četvorogoda grla, na 1.500 metara.

Ta distanca je ostala nepromenjena do 1908, kada se povećava na 2.000 metara, a ubrzo, i sve do 1914. godine se trčalo na stazi od 2.400 metara.

Početkom juna 1914, pre nego je počeo Prvi svetski rat, održan je, između ostalog, i prvi derbi za trogoda grla.Ukazom regenta Aleksandra Karađorđevića 15. novembra 1920. ustupljeno je državno zemljište Dunavskom kolu jahača "Knez Mihailo", na besplatan zakup na period od 75 godina.

Prva trka posle Prvog svetskog rata održana je iduće 1921. godine, kada je izgrađena i "kraljeva tribina", ona koja je izgorela u požaru 1999. godine.Pedesetih godina 20. veka trkalište je dobilo naziv "Hipodrom Beograd". Hipodrom je do kraja osamdesetih bio u sastavu Gradskog zavoda za fizičku kulturu. Tada je Skupština grada Beograda dala zemljište na kome se nalazi hipodrom, na površini od oko 24 hektara, u tridesetogodišnji zakup DP "Hipodrom Beograd".

Od 2008. godine hipodrom je javno gradsko preduzeće, čiji je osnivač Skupština grada. Prethodno, bilo je više pokušaja a drugačijim formama rada, između ostalog i sa mešovitim preduzećima.Pre izgradnje hipodroma kod Careve Ćuprije, hipodrom, kako se tada govorilo - trkalište - nalazio se na prostoru ispod današnjih zgrada pravnog i tehničkih fakulteta u Bulevaru kralja Aleksandra, iza groblja koje se nalazilo na prostoru današnjeg parka Tašmajdan.

Zna se da su konjičke trke, po zapadnjačkom uzoru, organizovane u Beogradu 1842. od strane britanskog konzula Hodžesa. A aprila 1863. godine pod pokroviteljstvom Kneza Mihaila Obrenovića u Beogradu su održane prve galopske trke na kružnoj stazi na starom trkalištu koje će docnije naslediti novi objekat izgrađen kod Careve Ćuprije.U međuvremenu bilo je pokušaja da se hipodrom smesti negde nedaleko od železničke stanice, kao i na Banjici gde je i bio održan prvi Srpski Derbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track