Mali razgovarao sa gradonačelnikom Moskve o saradnji dva grada!
Foto: Zorana Jevtić

Poseta Rusiji

Mali razgovarao sa gradonačelnikom Moskve o saradnji dva grada!

Beograd -
Imali smo izuzetno plodotvoran i konstruktivan razgovor. Postignut je dogovor da se u naredna tri meseca potpiše ugovor o saradnji dva grada, kako bi se konkretizovali projekti na kojima će Beograd i Moskva zajednički raditi u narednom periodu, a o kojima je danas bilo reči, rekao je Mali

MOSKVA - Gradonačelnici Beograda i Moskve, Siniša Mali i Sergej Sobjanin, razgovarali su danas o nekoliko izuzetno važnih tema za razvoj srpske prestonice, i dogovorili se da u naredna tri meseca bude potpisan ugovor o saradnji dva grada.

Sastanku dva gradonačelnika, koji je upravo završen, prisustvovao je i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Mali je ruskom kolegi predstavio plan za razvoj grada u nekoliko narednih godina.

"Imali smo izuzetno plodotvoran i konstruktivan razgovor. Postignut je dogovor da se u naredna tri meseca potpiše ugovor o saradnji dva grada, kako bi se konkretizovali projekti na kojima će Beograd i Moskva zajednički raditi u narednom periodu, a o kojima je danas bilo reči", rekao je Mali .

On je dodao da su razgovarali i o iskustvima Moskve na projektima javno-privatnog partnerstva, s obzirom da taj grad najveće investicije realizuje kroz taj model finansiranja, a da Beograd planira da projekat upravljanja otpadom i sređivanja deponije u Vinči, kao i izgradnju četiri podzemne garaže, realizuje upravo na taj način.

Zato će, ocenio je Mali, iskustvo Moskve biti od neprocenjivog značaja za realizaciju važnih projekata u Beogradu.

Navodeći da je Moskva jedan od najbrže rastućih gradova na svetu i finansijski, kulturni, sportski i ekonomski centar sveta, Mali je rekao da je, njihovo iskustvo u planiranju razvoja grada od velikog značaja za srpsku prestonicu, ne samo kada je u pitanju projekat Beograd na vodi, već i za razvoj infrastrukture, privrednih zona i plana širenja grada koji nas očekuje u narednim godinama.Mali i Sobjanin razgovarali su i o javnom prevozu, stvaranju pozitivne klime za privlačenje investitora, energetskoj efikasnosti, kao i načinima za postizanje efikasnijeg i transparentnijeg rada Gradske uprave.

Gradonačelnik Beograda rekao je da je, s obzirom da Moskva ima jedan od najrazvijenijih sistema javnog prevoza na svetu, dogovorena saradnja direkcija za javni prevoz dva grada, kako bi Beograd povećao efikasnost i optimizovao javni prevoz.

"Ruska prestonica se pokazala i kao veoma uspešna u privlačenju krupnog kapitala i investitora, što su uspeli zahvaljujući brojnim aktivnostima kojima se njihovo poslovanje olakšava. Konstatovali smo da je Beograd već pokrenuo niz aktivnosti koje će doprineti stvaranju pozitivnije poslovne klime u našoj prestonici", naveo je Mali.

On je dodao da tu prvenstveno misli na kancelarije za brze odgovore koje će u septembru biti otvorene u svih 17 beogradskih opština, kao i na osnivanje biznis inkubatora kojima se podstiče razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, a čije je otvaranje planirano na jesen.

Dva gradonačelnika razgovarala su i o povećanju energetske efikasnosti, na čemu Moskva intentivno radi poslednjih nekoliko godina, a Mali je ruskom kolegi preneo da je to oblast koju je vlast u Beogradu prepoznala kao izuzetno značajnu i na kojoj intenzivno radi.

Prema njegovim rečima, prvi korak ka tome je i osnivanje sekretarijata za energetiku čiji će jedan od primarnih zadataka biti bavljenje projektima povećanja energetske efikasnosti u gradu.Mali je rekao i da je posebna pažnja u razgovoru posvećena iskustvima Moskve vezanim za elektronsku upravu u čemu je taj grad jedan od lidera u svetu.

"Grad Beograd takođe planira da u naredne četiri godine u potpunosti uvede elektronsku upravu, kako bi se rad organa gradske vlasti učinio transparentnijim i efikasnijim, a prvi korak ka tome je već napravljen uvođenjem elektronskog praćenja predmeta u Sekretarijatu za urbanizam", naveo je Mali.

Dva gradonačelnika su razgovarala i o poboljšanju kulturne i turističke saradnje, kao i o mogućnostima da srpski studenti dobiju priliku da kroz studentske razmene posete Moskvu.

On je dodao i da je pozvao Sobjanina da bude gost Beograda na proslavi 70. godišnjice od njegovog oslobođenja, u oktobru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track