70 GODINA OD OKONČANJA OKUPACIJE: Proslava oslobođenja Beograda trajaće sedam dana!
Foto: Youtube Printscreen

Centralni događaj zakazan za 19. oktobar

70 GODINA OD OKONČANJA OKUPACIJE: Proslava oslobođenja Beograda trajaće sedam dana!

Beograd -
U srpskoj prestonci živi 105 učesnika Beogradske operacije, od kojih su četvoro narodni heroji, a u Srbiji živi oko 300 oslobodilaca Beograda i biće nam čast da svi oni, kojima zdravlje to dozvoljava, budu prisutni na proslavi, rekao je Vesić

BEOGRAD - Proslava oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu trajaće sedam dana, a centralni događaj biće održan u nedelju, 19. oktobra, dogovoreno je na današnjoj sednici Odbora za proslavu 70 godina oslobodenja Beograda.

Kako je saopšteno iz Gradske uprave, centralni događaj proslave oslobođenja Beograda, kome će prisustvovati državni vrh Srbije i brojni gosti iz zemlje i inostranstva, organizovaće poseban produkcioni tim na čijem čelu će biti reditelj Dragan Bjelogrlić.

U narednih sedam dana Dom omladine, Biblioteka grada Beograda, Zavod za zaštitu spomenika kulture, Arhiv grada Beograda i Jugoslovenska kinoteka dostaviće Sekretarijatu za kulturu koje će programe organizovati kako bi bio urađen jedinstveni program proslave.

Dogovoreno je i da se u proslavu sedam decenija od oslobođenja Beograda uključi Ministarstvo kulture i informisanja preko republičkih institucija poput Filmskih novosti, Muzeja istorije Jugoslavije i Istorijskog arhiva Srbije.

Drugom sednicom Svečanog odbora za organizaciju proslave 70 godina od oslobodenja Beograda od fašističke okupacije, koja je održana u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, predsedavao je gradski menadžer Goran Vesić.

Vesić je, nakon završetka sednice, istakao da je zadovoljan brzinom kojom se odvijaju pripreme za organizaciju proslave oslobođenja Beograda.

"Očekujem da do kraja sledeće nedelje imamo skoro čitav program proslave oslobođenja Beograda, u okviru koga će biti održane brojne kulturne, naučne i druge manifestacije", rekao je Vesić.

Govoreći o centranoj proslavi, Vesić je izrazio uverenje da će u istom roku biti definisano da li će ona biti održana u Kombank areni ili na otvorenom.

Vesić je najavio da će Grad Beograd u narednim danima uputiti zvanične pozive predstavnicima Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske da prisustvuju proslavi oslobođenja Beograda, dodajući da se nadležni nadaju dolasku ratnih veterana iz zemalja saveznica.

"Što se naših veterana tiče, prema evidenciji Subnora u Beogradu živi 105 učesnika Beogradske operacije, od kojih su četvoro narodni heroji, dok u Srbiji živi ukupno oko 300 oslobodilaca Beograda i biće nam čast da svi oni, kojima zdravlje to dozvoljava, budu prisutni na proslavi", rekao je Vesić.

On očekuje i da Komisija za imenovanje trgova i ulica Beograda zauzme stav u vezi sa predlogom Subnora da dve ulice u Beogradu dobiju ime po narodnim herojima Koči Popoviću i Peki Dapčeviću.

"Ukoliko stav Komisije bude pozitivan, verujem da bi Skupština grada Beograda već u septembru mogla da donese tu odluku", zaključio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track