POČINJE RADOST EVROPE: Beograd od sutra prestonica radosti najmlađih Evropljana
Foto: Beta

45. godišnjica

POČINJE RADOST EVROPE: Beograd od sutra prestonica radosti najmlađih Evropljana

Beograd -
Učesnici ove manifestacije su deca od 7 do 14 godina iz Albanije, Belorusije, BiH, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke

BEOGRAD - Beograd će od sutra postati mesto radosti i kreativnosti koju će najmlađi građani iz zemlje i sveta preneti i vršnjacima i starijima u okviru manifestacije "Radost Evrope".

Ovogodišnja manifestacija se održava 45. put, a počeće karnevalom, odnosno svečanim defileom učesnika kroz Knez Mihailovu ulicu do Kalemegdana gde će biti i zvanično otvorena uz splet narodnih igara iz Srbije "Kulurno umetničkog centra Talija".

Učesnici ove manifestacije su deca uzrasta od sedam do 14 godina iz Albanije, Belorusije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Letonije, Makedonije, Nemačke, Norveške, Poljske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Turske, Francuske, Crne Gore i Češke.

Zemlje će se, do 5. oktobra, predstaviti kroz muziku, ples, slikarstvo i sveukupno dečje stvaralaštvo na karnevalu, zatim koncertima "Susreti prijateljstva" u DKCB, izložbama, poludnevnom programu na Adi Ciganliji, a manifestaciju će zatvoriti gala koncert u Sava Centru, 5. oktobra.

Obeleževanja 25 godina od potpisivanja Konvencije UN o pravima deteta je povod da tema Radosti budu stihovi Ljubivoja Ršumovića iz knjige "Bukvar dečjih prava" i glase: "Biće pravde na svetu, i znanja i lepote, deca će spasiti planetu od mržnje i prostote".

Prvog dana učesnici manifestacije, deca iz 18 zemalja Evrope, defilovaće u karnevalskoj atmosferi od Trga Republike do Kalemegdana. Okupljanje učesnika i formiranje povorke počinje u 11 časova na Trgu Republike, gde će se odigrati i plesni performans studenata DIF-a i grupe ''Now we move''.

Svečani defile učesnika manifestacije kretaće se kroz Knez Mihailovu ulicu, uz pratnju Orkestra policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, mažoretkinja Pančeva i klovna - artiste Marka Ilića sa decom iz Doma za decu bez roditeljskog staranja „Jovan Jovanović Zmaj''.

Na Košarkaškom terenu Partizan, uz nastup Hora Dečjeg kulturnog centra Beograd, Hora OŠ „Laza Kostić, perkusionista MŠ „Stanković'' i srpskog kola Umetničkog centra „Talija'', svečano će se proglasiti početak manifestacije u 12.30 časova. Pozivamo Vas da medijski ispratite dolazak dece iz Evrope u Beograd na 45. susret!U prilogu Vam dostavljamo saopštenje za medije, program i plakat manifestacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track