VESIĆ: Spomenik caru Nikolaju biće postavljen u ponedeljak
Foto: Beoinfo

U Devojačkom parku u Ulici Kralja Milana

VESIĆ: Spomenik caru Nikolaju biće postavljen u ponedeljak

Beograd -
Postament je već završen, a onda nam ostaje da uredimo taj deo Devojačkog parka, zasadimo zelenilo, uklonimo grafite i tokom novembra, za vreme proslave završetka Velikog rata, svečano otkrijemo ovaj spomenik rusko-srpskom prijateljstvu, rekao je gradski menadžer

BEOGRAD- Spomenik caru Nikolaju Romanovu biće postavljen u ponedeljak u Devojačkom parku u Ulici Kralja Milana.

"Postament je već završen, a onda nam ostaje da uredimo taj deo Devojačkog parka, zasadimo zelenilo, uklonimo grafite i tokom novembra, za vreme proslave završetka Velikog rata, svečano otkrijemo ovaj spomenik rusko-srpskom prijateljstvu", rekao je gradski menadžer Goran Vesić.

Spomenik će biti na mestu gde se tokom postojanja Kneževine Srbije nalazilo Rusko poslanstvo i gde su preduzimane aktivnosti za oslobođenje zemlje od Turaka, tako da je to zaista pravo mesto gde on treba da se nalazi, istakao je Vesić.

Govoreći o uređenju grada, gradski menadžer je podsetio da je grad Beograd objavio prvi javni poziv za uređenje fasada.

"Svima nama smeta loše stanje u kome se nalaze mnoge gradske fasade, od kojih su mnoge kulturno-istorijski spomenici. Takođe, spremamo i medijsku akciju u kojoj ćemo građane pozvati da zaštite fasade od grafita, a u međuvremenu smo identifikovali 80 fasada pod zaštitom države i za prvih deset smo već dobili sve dozvole i razgovarali sa skupštinama stanara", rekao je Vesić.

Grad je, prema njegovim rečima, pozvao kompanije koje žele da doniraju sredstva da bi se zajednički uredile te fasade i biće označene na odgovarajući način kako bi odali priznanje svakom pojedinačnom donatoru za doprinos u uređenju grada.

"Preostale fasade ćemo uraditi tokom sledeće godine i cilj nam je da što više uradimo uz zajednička sredstva donatora i grada Beograda, čime će naš grad ponovo zasijati. Podsetiću da su fasade ukras grada, a naša namera je da uredimo Spasićev pasaž i mnoge delove grada koje ljudi sada ne primećuju, jer izgledaju zapušteno, a koji su u vreme kada su građeni u potpunosti pratili tadašnje svetske trendove u arhitekturi", kaže gradski menadžer.

Gradska vlast želi da osim velikih infrastrukturnih projekata učini da Beograd bude lepši tako što će rekonstruisati fasade i male zelene površine, dodao je Vesić, saopštila je Gradska uprava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track