INVESTITORI DUGUJU 25 MILIJARDI DINARA: Prodali stanove, a grad ostavili bez novca!
Foto: Kurir

Naknada za uređivanje zemljišta

INVESTITORI DUGUJU 25 MILIJARDI DINARA: Prodali stanove, a grad ostavili bez novca!

Beograd -
Reč je o dugovanjima koja su nastala, uglavnom, od 2009. godine.Beogradski dnevnik piše i da je ta gradska institucija sklopila ugovore sa graditeljima koji su se obavezali da će u 60 rata izmiriti svoje obaveze

BEOGRAD - Grad Beograd pokušava da od 970 "zaboravnih" investitora na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta naplati 25 milijardi dinara.

Reč je o dugovanjima koja su nastala, uglavnom, od 2009. godine. Beogradski dnevnik piše i da je ta gradska institucija sklopila ugovore sa graditeljima koji su se obavezali da će u 60 rata izmiriti svoje obaveze.

Međutim, koristeći Zakon o planiranju i izgradnji iz 2009. pravno potkovani graditelji su vešto eskivirali plaćanje.Kako se dalje navodi, sa simbloično malom uplatom nisu imali kočnicu za dobijanje upotrebne i građevinske dozvole.

"Mnogi od njih 970 su uplatili neophodnih 10 odsto naknade i samo jednu od 60 rata. U najvećem procentu u međuvremenu završili su zgrade, prodali stanove u koje su se uselili kupci", objašnjava gradski menadžer Goran Vesić istakavši da neće biti praštanja dugova.

On je uporedio da taj novac koji grad potražuje iznosi približno 40 odsto godišnjeg gradskog budžeta i da će on kroz naplatu biti uložen u vodovodnu, kanalizacionu i putnu infrastrukturu.

Prema rečima Branislava Popovića, direktora Direkcije, investitori koji su prodali stanove na 970 lokacija širom grada, a dalje duguju 10,9 milijardi na ime naknade, imaju rok do kraja godine da potpišu reprogram dugovanja.

"Novca za infrastrukturu ima, samo moramo da ga naplatimo od onih koji su namerno izbegli da plate gradu ono što mu pripada", objašnjava Popović.

Grad će im ponuditi da zaključe sudsko poravnanje i na 36 rata otplate dug sa kamatama.

Uslov je priložena bankarska garancija ili hipoteka, kako bi Direkcija naplatila potraživanja u slučaju da prekrše ugovor, dodao je on.

( Tanjug/Novosti)U Direkciji za građevinsko zemljište dugove su klasifikovali u tri vrste.

U prvu spadaju investitori koji duguju 11,1 milijardu dinara, glavnica 7,5 milijardi dinara, a 3,6 milijardi kamata, u drugoj su oni investitori kojima je u sudskom postupku doneta pravosnažna sudska odluka da isplate deo ili celokupan iznos potraživanja. Njihov glavni dug je 1,9 milijardi dinara, a na ima kamata moraju da plate još 1,4 milijarde. A treća i najteže naplativa grupa su oni investitori čija su preduzeća otišla u stečaj. Gradu duguju 10,89 milijardi dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track