VELJA ILIĆ TRAŽI OD VLADE I GRADA: Pomozite meštanima Umke da saniraju klizište
Foto: Zorana Jevtic

Inspekcija zabranila stanovanje u njima

VELJA ILIĆ TRAŽI OD VLADE I GRADA: Pomozite meštanima Umke da saniraju klizište

Beograd -
Neke od kuća su klizale po pet, šest metara i potonule i do dva metra u dubinu i dan danas tonu", rekao je Ilić posle obilaska ugroženih porodica i podsetio da ti objekti imaju uredno izdate građevinske dozvole i njihovi vlasnici uredno plaćaju porez na imovinu

UMKA - Ministar za vanredne situacije Velimir Ilić izjavio Tanjugu da je danas pokrenuo inicijativu u Vladi Srbije i Gradu Beogradu da se što pre reši problem klizišta na Umci, gde su ugroženi stanovnici 53 kuće i apelovao na nadležne da ne izdaju nove građevinske dozvole za gradnju u ovom delu Umke.

Ilić je prilikom obilaska klizišta i razgovora sa stanovnicima Umke rekao da je premijeru Srbije, Ministarstvu građevine i Skupštini grada Beograda dostavio dokumentaciju o stanju klizišta na Umci, gde 53 kuće i dalje klize i tonu i nisu za stanovanje.U njih dvadesetak još žive vlasnici sa decom, jer nemaju gde, iako su ti objekti nesigurni za život, kazao je Ilić.

"Neke od kuća su klizale po pet, šest metara i potonule i do dva metra u dubinu i dan danas tonu", rekao je Ilić posle obilaska ugroženih porodica i podsetio da ti objekti imaju uredno izdate građevinske dozvole i njihovi vlasnici uredno plaćaju porez na imovinu.

Stanovnici tih kuća imaju zabranu od građevinske inspekcije da žive u tim objektima, ali oni nemaju gde i primorani su tu da ostanu, predočio je ministar za vanredne situacije.Prema njegovim rečima, ovo područje mora da se dislocira, jer nije više za stanovanje i moraće da se nađe rešenje za stanovnike dela ovog naselja na oko 20 kilometara od Beograda.

Ilić je preneo da se Ambasada SAD u Beogradu ponudila da finansira kompletnu projektnu dokumentaciju i izvođački projekat o trajnom rešavanju klizišta na Umci, i dodao da je resorno Ministarstvo predalo osnovne elemente za izradu projektne dokumentacije i ovih dana se očekuje njihov odgovor.

Suženo korito reke Save

Na delu Umke, gde je aktivno klizište, tok reke Save se suzio sa 450 na 180 metara, a magistralni put ka Obrenovcu na tom delu naselja mora da se naspe betonom skoro svakih mesec dana jer zemljište tone prema reci, naveo je Ilić.

"Ovo je trenutno najveće klizište u Evropi. Ono potpuno ugrožava bezbednost Save, a Ne dao Bog da zemlja sasvim sklizne, moglo bi da zatvori tok Save i napravi jezero uzvodno do Siska (Hrvatska)", upozorio je Ilić i dodao da je ovo regionalni problem, a ne samo problem Srbije.

Ilić je rekao da se razgovara i sa institucijama EU da evropski fondovi pomognu u rešavanju ovog problema, jer će saniranje ovog klizišta biti izuzetno skupo i koštati najmanje 50 miliona evra.

U prvoj fazi moralo bi da se nađe rešenje za raseljavanje porodica koje su ugrožene klizištem na Umci, rekao je Ilić i apelovao na nadležne da ne izdaju ni jednu građevinsku dozvolu za gradnju u ovom delu Umke, dok se to pitanje ne reši.Ilić je rekao da na potezu prema Obrenovcu ima više klizišta, a na teritoriji Beograda ima 2.350 klizišta koja su aktivna, a najviše na obalama Dunava oko Grocke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja