MALI: Pošumnjavanjem i stvaranjem zelenih pluća dobijamo zdraviji Beograd
Foto: Tanjug

Košutnjak dobija hektar nove šume

MALI: Pošumnjavanjem i stvaranjem zelenih pluća dobijamo zdraviji Beograd

Beograd -
Mali, koji je i sam zasadio nekoliko sadnica belog javora, rekao je da će danas biti posađeno ukupno 2.500 sadnica, čime će Košutnjak u narednom periodu dobiti novi hektar šume

BEOGRAD - Akcija pošumnjavanja "Za zelena pluća Beograda" sprovedena je danas u Košutnjaku, a gradonačelnik Siniša Mali poručio je da u prestonici nema dovoljno šuma, zbog čega je potrebno da svi koji su u mogućnosti organizuju slične akcije.

Današnja akcija je inicijativa kompanije IKEA i Svetskog fonda za prirodu WWF, a sprovodi se uz podršku JP "Srbija Šume" i Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda.

Mali, koji je i sam zasadio nekoliko sadnica belog javora, rekao je da će danas biti posađeno ukupno 2.500 sadnica, čime će Košutnjak u narednom periodu dobiti novi hektar šume.

On je takođe istakao da je Beograd verovatno jedini grad u Evropi koji ima strategiju pošumnjavanja u narednih 20 godina, te da je cilj da u tom periodu prestonica Srbije dobije 5.000 hektara šuma."Došli smo ovde da pokažemo da želimo, možemo i umemo da vodimo računa o životnoj sredini i zelenim površinama u Beogradu", rekao je Mali i dodao da se pošumnjavanjem dobija lepši grad sa zdravijim vazduhom.

Gradonačelnik je zahvalio IKEI koja je podstakla današnju akciju, kao i predstavnicima Fonda za zaštitu prirode (WWF).

Prema njegovim rečima, današnja akcija može da bude primer u kome bi kompanije mogle da usmere svoje aktivnosti, a Grad svakako ima programe iz oblasti zaštite životne sredine kojih se drži na godišnjem nivou.

"Ovo je lepa stvar za Beograd i sve nas", rekao je Mali i pozvao sve koji su u mogućnosti da što česće organizuju slične akcije.

Predstavnica kompanije IKEA Tijana Mirković rekla je da je cilj da se u Beogradu "izgradi" nova šuma na površini od jednog hektara.

Ona je rekla i da globalna strategija te kompanije "Ljudi i planeta" predviđa da do 2020. godine u svetu posade 15 miliona hektara šuma.

Direktorka Kancelarije WWF u Srbiji Duška Dimović istakla je da šume nisu samo drveće, već i stanište za biljke i životinje, te da u njima živi oko dve trećine kopnenih vrsta životinja."Zato imamo obavezu da štitimo šume, a i usluge ekosistema su velike, poput stabilizacije zemljišta i sprečavanja erozije", rekla je Dimović i dodala da je sve veća funkcija šuma u regulaciji klime, pročišćavanju voda i vazduha.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je da je pošumnjvanje najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način ublažvanja klimatskih promena.

On je istakao da Beograd i Srbija nemaju dovoljno kvalitetnih šuma, zbog čega je prestonica Srbije usvojila strategiju koja je skoro jedinstvena u svetu."Ovo je pitanje života, jer će ovaj prostor Evrope i Balkana, prema nekim još nepotvrđenim procenama, imati povećanje srednje godišnje temperature od tri do četiri stepena", rekao je Trivan i naveo da postoje i procene da će u ovaj deo Evrope doći više od 200.000 klimatskih izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track