SKUPŠTINSKA RASPRAVA: Polemika o predloženom zakonu projekta Beograd na vodi
Foto: Beta Nenad Petrović

Rasprava o leks specijalisu

SKUPŠTINSKA RASPRAVA: Polemika o predloženom zakonu projekta Beograd na vodi

Beograd -
Aleksandar Jovičić (SNS) podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine usvojila leks specijalis o podsticaju građevinskoj industriji u vezi izgradnje naselja Stepa Stepanović, te naveo da je tada sve urađeno van konkursa

BEOGRAD - Skupštinska rasprava o leks specijalisu o projektu "Beograd na vodi" i danas protiče u kritikama opozicije i tvrdnjama da se javni interes zamenjuje privatnim, na šta vladajuća većina, kao i ministar pravde Nikola Selaković, poručuju da je u pitanju isključivo javni interes, budući da će doneti investiciju vrednu 3,5 milijarde evra.

Selaković je opoziciju optužio za "izvrtanje teze", poručujući da se predloženim zakonom definiše javni interes i predviđa postupak eksproprijacije.

"Kakav privatni interes, kakve kompanije? Sve vreme mešate osnovne stvari. Mi ovde pričamo da se ovim zakonom utvrđuje javni interes", rekao je Selaković u amandmanskoj raspravi o predloženom zakonu.

Aleksandar Jovičić (SNS) podsetio je da je vlada Mirka Cvetkovića 2010. godine usvojila leks specijalis o podsticaju građevinskoj industriji u vezi izgradnje naselja Stepa Stepanović, te naveo da je tada sve urađeno van konkursa.

"Predstavnici bivšeg režima se razbacuju milionima, to im je u krvi...", rekao je Jovičić, ističući da predloženi zakon omogućava priliv investicija, za razliku od Cvetkovićevog, i to u iznosu od 3,5 milijarde evra.

"Nije vama problem 'Beograd na vodi', vi ste imali 'Menhetn na vodi', od njega nismo imali ništa. Pretpostavljam da bi taj Menhetn danas gradio neko ko više nema privilegije. Vas to boli. Za nas postoje samo interesi građana, ne postoje interesi Miškovića, niti bilo koga drugog", kazao je Jovičić.

Njegov stranački kolega Zoran Babić rekao je da je projekat "Beograd na vodi" realnost, kao što je realnost i da je bivša vlast ostavila 400.000 građana bez posla.

"Realnost je da će umesto otpada i šuta biti javne površine, parkovi, vrtići, škole, ustanove kulture, sve ono što predlagači amandmana (opozicija) ne žele da vide", rekao je Babić i poručio da je interes da Beograd izgradnjom projekta postane evropska i svetska metropola.

Za demokratu Balšu Božovića, Vlada Srbije pokušava uporno da predoči javnosti da je u pitanju javni interes, iako to nije, te poručuje da će "jednog dana pravosudni organi imati pune ruke posla zbog toga"."Vi možete da stavite da je danas 13. avgust i da, pošto imate većinu, to i usvojite... Vi na osnovu većine pokušavate da vređate zdravu pamet Srbije", rekao je Božović, koji tvrdi da će Vlada Srbije bez bilo kakvog ugovora pokloniti zemljište koje vredi 500 miliona evra i to "prijatelju premijera".

Socijaldemokrate poručuju da predloženim zakonom zakonadavac izlazi iz opšteg okvira javnog interesa, što je "opasan presedan". Vladimir Pavićević (NS) rekao je da je projekat "Beograd na vodi" suprotnost svemu što je rađeno i što je tradicija u dva veka urbanog razvoja Beograda, jer je, objašsnjava, uvek postojao plan, projekat, pa gradnja."U ovom slučaju imamo maketu, pa gradnju, a projekta nema", rekao je Pavićević.

Vlada je prihvatila amandman poslanika Socijaldemokratske stranke Aleksandra Senića, kojim je zatraženo da se iz naziva Predloga zakona izbriše reč "izgradnja", te će on glasiti Predlog zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima eksproprijacije i izdavanja građevinske dozvole radi realizacije projekta "Beograd na vodi".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track