Najnovije vesti

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Prepolovljene cene zakupa letnjih bašti
Foto: Marina Lopičić

Za 50 odsto

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Prepolovljene cene zakupa letnjih bašti

Beograd
Mera ima za cilj razvoj turizma na teritoriji Beograda, a očekuje se da će veći broj privrednih subjekata obavljati ugostiteljsku delatnot u baštama otvorenog tipa, čime će efekat predloženog umanjenja taksi na prihod budžeta biti neutralan

BEOGRAD - Cene zakupa letnjih bašti ugostiteljskih objekata smanjene su za 50 odsto, odlučila je danas Skupština grada, uz obrazloženje da će time biti poboljšana poslovna klima na teritoriji grada i dat podsticaj privrednim subjektima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost.

Mera, kako je rečeno, ima za cilj razvoj turizma na teritoriji Beograda, a očekuje se da će veći broj privrednih subjekata obavljati ugostiteljsku delatnot u baštama otvorenog tipa, čime će efekat predloženog umanjenja taksi na prihod budžeta biti neutralan.

Izmenama Odluke o lokalnim i komunalnim taksama za teritoriju Grada Beograda, predviđeno je i da za 70 odsto budu smanjene cene za parkiranje vozila ispred hotela za potrebe hotela.

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević rekao je da se po prvi put uvodi mogućnost da se na zelenim površinama, gde već postoje bašte, a koje nisu u sistemu i od kojih grad ne ubira nadoknadu uđu u sistem.

“Odluka je dogovorena na osnovu iskustava drugih evropskih, razvijenih gradova, koji omogućavaju da u saglasnosti sa gradskim zelenilom na onim zelenim površinama koje ne ugrožavaju saobraćajnice, parkove za decu I igrališta, a već postoje bašte, i grad ubira prihode”, objasnio je Nikodijević.

Usvojen je i završni račun gradskog budžeta za prošlu godinu, a Nikodijević je rekao da je reč o izveštaju o trošenju novca u protekloj godini. Nikodijević je najavio i da će naredna sednica Skupštine grada biti održana oko 25. juna kada će odbornici razmatrati rebalans budžeta za ovu godinu.

Gradski sekretar za finansija Slobodan Milosavljević rekao je da je izvršenje budžeta za prethodnu godinu skoro 96,5 odsto, što, prema njegovim rečima, znači da je budžet bio planiran na reallniim osnovama.

Šef odborničke grupe DS Balša Božović ponovo je kritikovao gradsku vlast, navodeći da završni račun govori da Gradska uprava nema ljude koji bi mogli da sprovedu projekte.

“Ova gradska vlast je nesposobna da sredstva namenjena za određene projekte sprovede u delo I potroši ih tamo gde je potrebno”, rekao je Božović dodajući da sedam milijardi suficita pokazuje da gradska vlast nije sposobna da novac potroši kako treba.

Božović tvrdi da nisu ostvarene uštede u gradskom budžetu, već da on nije dobro planiran, da projekti nisu realizovani, kao i da je za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta izdvojeno samo 3,5 milijardi što govori da se “u Beogradu ništa ne gradi”.

On je ponovo kritikovao projekat “Beograd na vodi” za koji smatra da neće biti realizovan i da neće doći do investicije čija je vrednost 3,5 milijardi evra.

Božović je najavio i da će DS zatražiti vanredne gradske izbore, kada budu održavani i lokalni izbori u više beogradskih opština jer se, kako tvrdi, u Beogradu više ne zna red.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...