SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici raspravljaju o Gradskom veću, prevozu, rebalansu javnih preduzeća
Foto: Marina Lopičić

Na tapetu i raspuštanje skupštine opštine u Mladenovcu

SEDNICA SKUPŠTINE GRADA: Odbornici raspravljaju o Gradskom veću, prevozu, rebalansu javnih preduzeća

Beograd -
Biće reči i o promenama određenih zona koje se odnose na opštine Čukarica, Novi Beograd i Surčin, a odbornici će razmatrati i predloge planova detaljne regulacije dela Bloka 19 i kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Gospodar Jevremovoj

BEOGRAD - Skupština Beograda danas bi trebalo da raspusti Skupštinu opštine Mladenovac, ali i da raspravlja o izboru novog člana Gradskog veća i o javno-privatnom partnerstvu u vezi sa deponijom Vinča i sa gradskim prevozom.

Na sednici Skupštine grada koju je za danas zakazao predsednik beogradskog parlamenta Nikola Nikodijević, biće rebalansi poslovanja javnih preduzeća, s obzirom da je na prošloj sednici usvojen rebalans gradskog budžeta.

Biće reči i o promenama određenih zona koje se odnose na opštine Čukarica, Novi Beograd i Surčin, a odbornici će razmatrati i predloge planova detaljne regulacije dela Bloka 19 i kompleksa stanice za snabdevanje gorivom u Gospodar Jevremovoj.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o izradi plana detaljne regulacije za deo Bulevara despota Stefana, za područja između Pančine, Svetog Nikole, Trnavske i Veljka Dugoševića, za komercijalnu zonu uz Ibarsku magistralu, južno od raskrsnice sa autoputskom obilaznicom, na opštini Rakovica.

Pred odbornicima će se naći i Izmene i dopune Plana detaljne regulacije prostorne celine Kosančićev venac za blok između ulica Velike stepenice, Kosančićev venac i pešačke staze.

Raspravljaće se i o postavljanju privremenih objekata i tezgi, dok će, po skraćenom postupku, biti razrešen i imenovani direktori i v.d. direktori i članovi upravnih i nadzornih odbora u jednom broju preduzeća i ustanova čiji je osnivač Grad.

Kada je reč o Mladenovcu, Skupština opštine te lokalne samouprave će biti raspuštena, nakon čega će biti formiran Privremeni organ koji će činiti predstavnici najbrojnijih stranaka u tamošnjem parlamentu - SNS, DS, koalicija SPS-PUPS-JS i DS S.

Oni će biti raspoređeni prema jačini odborničkih grupa, što je standardna procedura koja je važila i kada je u Beogradu postojao Privremeni organ. Inače, u Mladenovcu su ispunjeni zakonski uslovi za uvođenje privremenih mera jer mesec dana od razrešenja predsednika opštine, nisu izabrani novi organi izvršne vlasti.

Na sednici Skupštine grada će gradonačelnik Siniša Mali predložiti novog člana Gradskog veća, s obzirom da je dosadašnji član Jasmina Milošević podnela ostavku zbog prelaska na drugu funkciju.

Prema Statutu i Poslovniku Skupštine grada, član Gradskog veća će biti izabran tajnim glasanjem.

Pred odbornicima će se naći i predlozi odluka o usvajanju projekata javno-privatnog partnerstva za pružanje usluga tretmana i odlaganja komunalnog otpada i za obavljanje komunalne delatnosti gradskog prevoza na teritoriji grada.

Projekat javno-privatnog partnerstva u vezi sa komunalnim otpadom, namenjen je za sanaciju deponije "Vinča", izgradnju pogona za reciklažu otpada i za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada.

Grad Beograd je pre nekoliko dana dobio pozitivno mišljenje nadležne komisije na predlog projekta koji se odnosi na tretman komunalnog otpada u Beogradu, čime je dobio zeleno svetlo da uđe u javno-privatno partnerstvo za rešavanje velikog ekološkog problema na deponiji Vinča.

Odbornici će raspravljati o javno-privatnom partnerstvu za obavljanje komunalne delatnosti gradskog prevoza putnika na teritoriji Grada, pošto uskoro ističe ugovor Grada sa privatnim prevoznicima.

Grad Beograd će raspisati tender za izbor partnera u javnom prevozu za narednih deset godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track