OBJAVLJEN UGOVOR O BEOGRADU NA VODI: Dostupan u celosti, bez zatamnjenih delova
Foto: Beta

KAPITALNI PROJEKTI

OBJAVLJEN UGOVOR O BEOGRADU NA VODI: Dostupan u celosti, bez zatamnjenih delova

Beograd -
Siniša Mali objasnio da je ugovor od danas i pravosnažan jer su srpska i arapska strane ispunile obaveze

Ugovor o izgradnji Beograda na vodi objavljen je danas na sajtu Vlade Srbije.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je Ugovor za projekat "Beograd na vodi" od danas pravosnažan, jer su srpska i arapska strana ispunile sve obaveze.

Mali je precizirao da će ugovor biti objavljen u celosti i da neće biti zatamnjenih delova, i objasnio da se taj akt, potpisan 26. aprila, obelodanjuje danas, pošto je postao pravosnažan. On je dodao da se naredne nedelje očekuje da Ministarstvo građevine izda dozvolu za početak izgradnje, pošto je predata sva potrebna dokumentacija.

Mali je najavio da će 27. septembra kamen temeljac za prve dve stambene kule položiti premijer Srbije Aleksandar Vučić i predstavnik arapskog investitora Igl Hils Muhamed Alabar. Prema rečima Malog, taj deo Savskog amfiteatra je raščišćen, a 17. septrembra je uplaćeno prvih 20 miliona evra za dokapitalizaciju preduzeća Beograda na vodi, čime je omogućeno da počne prva faza građevinskih radova.

Mali je predočio podatke koji su, kako je istakao, bili poznati i na dan potpisivanja ugovora - Vlada Srbije vlasnik je 32 odsto preduzeća Beograda na vodi d.o.o, a ostali udeo vlasništva ima investitor iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Obaveza naše strane je da očistimo oko 100 hektara Savskog amfiteatra na kojem će se graditi oko dva miliona kvadratnih metara stambenog, poslovnog i komercijalnog prostora i na nama je da završimo eksproprijaciju, rekao je on. Obaveza arapskog investitora je da obezbedi poptpuno finansiranje celokupnog projekta, dodao je Mali. Očekuje se ulaganje od ukupno tri i po milijarde evra. Prema njegovim rečima, minimum projekta mora da se završi u roku od 20 godine, a ceo za 30 godina.

Pri tome, naglašava Mali, zemljište se ne prodaje, već se daje u zakup na 99 godina i ukoliko investitor ne ispuni ugovorene obaveze i ne izgradi objekte u roku, ono ostaje u vlasništvu Srbije. Tako smo potpuno zaštitili naše interese u ovom projektu, naglasio je gradonačelnik Beograda. On je predočio da je obaveza investitora iz UAE da obezbedi 150 miliona evra u kapitalu, 150 miliona evra kao pozajmicu osnivača i 140 miliona evra kredit Vladi Srbije za eksproprijaciju i kompletno izmeštanje Železničke stanice Beograd.

Mali je novinarima rekao da Vlada Srbije i Grad Beograd rade javno i transparentno i da će Ugovor biti objavljen u celosti, napominjući da je on složen, jer je reč o velikoj investiciji. Ništa ne krijemo i nijedan papir, aneks ili apendiks ugovora neće biti zatamnjen, zacrnjen ili neprikazan, nismo mi kao neke prethodne vlasti, rekao je Mali, dodajući da je tako bilo i za ugovor za Er Srbiju. Potpuno raščišćavanje, koje bi trebalo da se završi 31. decembra 2019, ići će u tri faze - prva do polovine 2016. godine, druga 2017. i poslednja, potpuno izmeštanje Železničke stanice, do kraja 2019. godine.

Mali je rekao da će, prema ugovoru, prednost u izvođenju radova imati domaće firme i da je sa dve već potpisan ugovor za raščišćavanje terena i postavljanje šipova. Narednih dana, najavio je Mali, biće poznat izvođač za izgradnju prve dve kule, a u užem izboru su tri srpske kompanije. Troškovi eksproprijacije zemljišta, rekao je Mali, do sada iznose 1,9 miliona dinara.

Prodaja stanova u kompleksu Beograda na vodi počinje 3. oktobra. Direktor preduzeća Beograd na vodi Nikola Nedeljković izjavio je da još nije objavljena cena kvadrata, a do sada ima 6.000 zainteresovanih kupaca. Od marta, kad smo objavili početak gradnje prve dve kule sa 296 stanova, prijavilo se više od 6.000 zainteresovanih kupaca. Prodajna cena i iznos kapare biće objavljeni 3. oktobtra, a svako može besplatno da se registruje na sajtu, Rekao je Nedeljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track