VESIĆ: Na današnjoj sednici donose se važne odluke za Beograđane
Foto: Beoinfo

Usvajanje strateškog plana

VESIĆ: Na današnjoj sednici donose se važne odluke za Beograđane

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Goran Vesić izjavio je danas da će usvajanje Strateškog plana na današnjoj sednici Skupštine grada omogućiti da svaka kuća u Beogradu ima priključak za vodu i kanalizaciju do 2025. godine, kao i izgradnju pet fabrika otpadnih voda u gradu.

Kako je rekao, nedostatak vodovoda i kanalizacije je veliki problem Beograda - čak trećina grada nema kanalizaciju, što je posebno izraženo u prigradskim naseljima, mada postoje i centralni delovi grada, na Vračaru i Savskom vencu koji nemaju kanalizaciju.

"Sva kanalizacija ide u dve reke, što je nedopustivo i ovaj plan podrazumeva ne samo kanalizaciju za svaku kuću, već i izgradnju pet fabrika otpadnih voda u gradu, kako bi Beograd najzad počeo da se ponaša kao i sve druge evropske metropole", rekao je Vesić i dodao da će na sednici biti usvojene važne odluke za gradajne.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da bude usvojena i odluka kojom će se povećati stopa amortizacije prilikom obračunavanja poreza na imovinu sa 0,8 na jedan odsto, što znači da će građani, narocito oni koji imaju starije kuće, plaćati sledeće godine niži porez.

"Promenićemo i pojedine zone u gradu i neke delove Čukarice, Novog Beograda, Surčina ćemo staviti u niže zone kako bismo građanima olakšali plaćanje poreza za sledeću godinu", ukazao je Vesić.

On je naveo i da je Grad inicirao izmene Zakona o porezu na imovinu, u želji da sa Rrepublikom nađe rešenje za povećanje broja zona, kako bi građani plaćali porez na imovinu u odnosu na to kakvu infrastrukturu imaju. Na dnevnom redu, naći će se i odluka o postavljanju montaznih objekata u tri centralne gradske opštine, Vračar, Stari grad i Savski venac.

"U narednih godinu dana će biti promenjena većina kioska, koji će morati da budu tipski i, više neće moći da imaju frižidere van, što predstavlja ruglo", naveo je Vesić.

Na današnjoj sednici "Veterina Beograd" će postati javno preduzeće, dodao je Vesić.

On je najavio i narednu sednicu gradskog parlamenta za sedam dana, na čijem će se dnevnom redu naći vise finansijskih odluka.

"Na njoj ćemo imati više finansijskih odluka u vezi sa budžetom za narednu godinu, koji ćemo usvojiti do kraja decembra i tako zaokružiti ovu godinu", zaključio je Vesić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track