BORKO MILOSAVLJEVIĆ: Od 30 gradskih preduzeća 28 je uspešno
Foto: Beoinfo

Zadatak pridruženje preostala dva

BORKO MILOSAVLJEVIĆ: Od 30 gradskih preduzeća 28 je uspešno

Beograd -
BEOGRAD - Beogradska javna preduzeća su ove godine "prebacila" u gradski budžet 4,5 milijardi dinara dobiti iz 2014. godine, a od 30 preduzeća, 28 je uspešno poslovalo, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

BEOGRAD - Beogradska javna preduzeća su ove godine "prebacila" u gradski budžet 4,5 milijardi dinara dobiti iz 2014. godine, a od 30 preduzeća, 28 je uspešno poslovalo, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević.

Kako je saopštila Gradska uprava, Milosavljević je naveo da je zadatak da se uspešnima u sledećoj godini pridruže i preostala dva preduzeća, "Sava centar" i GSP "Beograd".

Međutim, istakao je, konsolidacija ta dva preduzeća će biti veoma teška, jer model restrukturiranja nije isti. "U GSP-u se kao ni u jednom drugom lomi socijalna politika.

Poenta restrukturiranja u ovom preduzeću su prihodi, troškovnu stranu ne možemo mnogo da redukujemo jer je to 70 posto troškova goriva i radne snage", naveo je Milosavljević.

Zato uz program poslovanja za GSP-a, podsetio je, ove godine ide i Akcioni plan povećanja prihoda, jer analiza govori da kada bi sva administracija gradskih i republičkih organa kupovala mesečne karte, GSP ne bi imao problema sa prihodima.

Milosavljević je rekao da je kroz uspešno poslovanje gradskih preduzeća obezbeđeno da sredstva iz gradskog budžeta idu u prave svrhe, da se pomažu trudnice, penzioneri, finansiraju kulturni događaji i sportske aktivnosti. Gostujući na Studiju B, Milosavljević je naglasio da je glavni rezultat reforme javnog sektora to što je taj sektor 2013. bio 1,6 milijardi dinara u minusu, a za samo godinu dana je prešao u plus i taj pozitivni trend nastavio i u ovoj godini.

Prema njegovim rečima, osnovni cilj reformi je da se obuzdaju troškovi koji su u prošlosti bili ogromni i zato je uloga osnivača da kontroliše JP, da ne dozvoli da se u njima pojavljuju nepotrebni troškovi, da kvalitet usluge bude maksimalno dobar i da se uvek vodi racuna o efikasnom poslovanju.

Analize poslovanja iz 2013. godine, dodao je, govore da je 30 procenata u strukturi troškova u mnogim preduzećima bilo nepotrebno, a ta promena je rezultat eliminisanja tih troškova.

Milosavljević je naglasio da je to veoma važno za građane jer kada su stabilna javna preduzecah, onda je i stabilna komunalna usluga. JP "Ada Ciganlija" je, naveo je Milosavljević kao primer, 2013. godine imalo i redovne i vanredne subvencije, a 2014.

Grad mu je ukinuo te subvencije i od gubitaša je postalo uspešno preduzeće.

"Kada imate stabilno javno preduzeće koje pravi dobit, to znači da 85 procenata te dobiti ide u budžet grada, za razliku od prethodnog perioda kada se iz budžeta grada davalo u javna preduzeća, sada ona daju Gradu", naveo je Milosavljević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track