Najnovije vesti

NIKODIJEVIĆ: Rebalans gradskog budžeta je tehnički, preraspodeljujemo neutrošena sredstva
Foto: Aleksandar Jovanovic

Sednica u ponedeljak 21.decembra

NIKODIJEVIĆ: Rebalans gradskog budžeta je tehnički, preraspodeljujemo neutrošena sredstva

Beograd
BEOGRAD - Beogradski parlament razmatraće u ponedeljak, 21. decembra, rebalans gradskog budžeta i kriterijume na osnovu kojih će opštine dobijati budžet za 2016. godinu, najavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević, ističući kao važnu tačku dnevnog reda i ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa privatnim autobuskim prevoznicima.

Govoreći o rebalansu budžeta, Nikodijević je  rekao da je to "tehnički rebalans", a ne rebalans u klasičnom smislu."Postoje prihodi naših javnih preduzeća i dobit koju naplaćujemo od njih i postoje neka neutrošena sredstva iz ove godine.

Ta neutrošena sredstva ili sredstva koja predstavljaju dobit se preraspodeljuju na stvari koje smatramo značajnim, a to se prvenstveno odnosi na vraćanje dugova od pre pet, šest, sedam godina...", rekao je Nikodijević, dodajući da pre svega misli na subvencije za komunalne usluge, koje Grad daje preko svojih JP.

Kako tvrdi, te subvencije godinama nisu plaćane, niti evidentirane u budžetu i nije postojao realan novac za njih, pa su se gomilale kao dugovi, koji sada iznosi oko 5,5 milijardi dinara.

Gradska vlast će, naveo je, od ove godine gradskim preduzećima vraćati "ono što je bila obaveza Grada i pre pet i pre šest godina, a koja nije uplaćivana".

"Hoćemo da rasteretimo naša preduzeća. Ona sada rade na zdravim nogama i na ekonomskim osnovama i principima. Vreme je da počnemo da im vraćamo dugove, s obzirom da su finansije grada u ovom trenutku dosta stabilne", naveo je predsednik Skupštine grada.

Nikodijević navodi da se ne može ođednom vratiti ceo dug, koji je nastao u poslednjih desetak godina, ali će se prvi put posle deset godina početi sa uplatama i smanjenjem duga.

"Očekujemo da će posle 2016. i 2017. taj dug biti apsolutno anuliran, a sve buduće obaveze, subvencije koje Grad bude dao biće na realnim osnovama", rekao je on, dodajući da je "neko ranije davao subvencije", iako za to nije postojao realan novac  pa su nastali dugovi grada prema njegovim JP.

Nikodijević se osvrnuo i na Predlog odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za obime budžeta opština, navodeći da se prvi put donose kriterijumi koji se odnose na veličinu teritorije, broj stanovnika opštine, na njenu razuđenost, na to da li je ona samo centralna, ili ima i prigradske delove...

U izradu odluke su, kako je rekao, bili uključeni predsednici opština, predstavnici sekretarijata, Gradskog veća..., a cilj je da raspodela novca opštinama bude mnogo pravednija.

"Dosadašnji način raspodele sredstava nije bio zasnovan na nekoj logici i sada su prvi put ustanovljeni jasni kriterijumi po kojima će se opštinama dodeljivati sredstva", tvrdi Nikodijević, koji podvlači da ne postoje sredstva jedne ili druge opštine, jer je sve to novac građana Beograda.

U tom kontekstu, Nikodijević je naveo da to što na primer, opština Stari grad ili Savski venac izdaju poslovni prostor koji je gradski, ne znači da su to samo njihove pare, već da je to pođednako i novac ljudi u Obrenovcu, Mladenovcu, Grockoj, Barajevu...

"Ne možete na jednoj opštini pet puta menjati ukrasne žardinjere, a da na drugoj da nemate kanalizaciju, asfalt, pijaću vodu do svake kuće. Želimo da napravimo pošteniju preraspodelu sredstava građana", podvukao je Nikodijević.

Smatra da se "neće svi složiti sa poštenom raspodelom i da će biti onih kojima će biti krivo što više neće moći da štampaju milionske brošure i ulažu u promocije i razne manifestacije".

Međutim, ističe, mnogo je važnije da svaki građanin ima uslove života dostojne 21. veka, da svako dete ima asfalt i da ne mora da ide u školu kroz blato,  da svaka kuća ima priključak na vodovod i kanalizaciju...

U vezi sa Nacrtom ugovora o javno-privatnom partnerstvu sa privatnim prevoznicima za potrebe javnog prevoza, Nikodijević navodi da rok za žalbu ističe u petak, ali da se verovatno niko neće žaliti jer je bio samo jedan ponuđač - konzorcijum u okviru koga nastupaju svi privatni prevoznici.

Sa privatnim prevoznicima se, naveo je, potpisuje ugovor na deset godina i mogu se postaviti oštriji kriterijumi koje će morati budu ispunjeni.

"Oni sada imaju mogućnost da na deset godina planiraju kupovinu autobusa i da osavremene uslugu, a Grad će imati bolju kontrolu i u okviru jednog konzorcijuma uvid u sve što se dešava u toj oblasti", rekao je Nikodijević, dodajući da prognoze govore da će prevoz biti kvalitetniji i efikasniji.

Sednicu na kojoj će se raspravljati o gradskom budžetu za 2016. godinu, Nikodijević najavljuje za 28. decembar, kako bi se opštinama ostavilo nekoliko dana da usvoje svoje budžete.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...