MALI: Smanjićemo deficit gradskog budžeta ispod pet odsto
Foto: Zorana Jevtić

Više novca za kapitalne investicije

MALI: Smanjićemo deficit gradskog budžeta ispod pet odsto

Beograd -
Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je danas da će deficit gradskog budžeta do kraja naredne godine biti smanjen na ispod pet odsto, kao i da će u kapitalne investicije u 2016. biti uloženo 23,5 milijardi dinara.

On je istakao da je to ogroman uspeh, pošto je pre godinu i po dana nova gradska vlast zatekla deficit gradskog budžeta veći od 20 odsto.

"Budžet za sledeću godinu je razvojni i 23,5 milijardi dinara iz gradskog budžeta biće opredeljeno za kapitalne investicije, dok je ove godine za tu namenu bilo 20,5 milijardi", kazao je Mali.

On je rekao da će taj novac biti uložen u vodovod, kanalizaciju, afaltiranje, izgradnju vrtića, domova zdravlja i slično, kao i da se će Grad nastaviti politiku nezaduživanja. Mali je kazao da će gradska vlast, ipak, morati još neko vreme da vraća skupe kredite prethodne vlasti.

"Pre godinu i po dana smo bili na rubu propasti, sa deficitom većim od 20 odsto i nije bilo investicija, dok sada imamo Beograd na vodi i deficit koji je smanjen četiri puta. Takođe, gradska preduzeća više ne prave gubitke i 85 odsto njihovog profita ide u gradski budžet i od toga gradimo škole, bolnice, vrtiće i drugo", naveo je Mali.

On je istakao da se sređuje grad, ali da se ne zaboravljaju ni prigradska naselja, kao i da je u plan da u svim delovima grada bude uvedena vodovodna i kanalizaciona mreža u narednih 10 godina. Mali je rekao da se sređuje i centar grada koji će postati pešačka zona i najavio da će na proleće početi sređivanje i Obilićevog venca, koji će takođe biti pretvoren u pešačku zonu.

"Posle niza godina, u 2015. se asfaltirala više od 100 kilometara puta u gradu, a neke ulice su prvi put dobile asfalt", istakao je Mali.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja