Za litar mleka potrebno 1.000 litara vode

Štedite!

Za litar mleka potrebno 1.000 litara vode

Beograd -
Za šoljicu kafe koju popijemo potrebno 140 litara vode, što podrazumeva proizvodnju i transport.

BEOGRAD - Za proizvodnju i transport jedne litre mleka potrebno je izdvojiti 1.000 litara vode, a za šolju kafe 140 litara, izjavila je Duška Dimović iz Svetskog fonda za prirodu.

"Ljudi najčešće ne znaju da je za šoljicu kafe koju popijemo potrebno 140 litara vode, što podrazumeva proizvodnju i transport, a za litru mleka treba nam 1.000 litara vode", kazala je Dimović na Adi Ciganliji gde je otvorena izložba o razumnoj upotrebi vode.

Prema njenim rečima, na planeti ima tri odsto slatke vode, reka i jezera, od čega nam je dostupno 0,3 odsto što je malo i zato treba više pažnje da posvetimo očuvanju tog resursa.

"Kad perete zube isključite vodu i uštedećete šest litara te tečnosti, takođe imamo i štedljive programe na veš-mašinama koje treba koristiti", rekla je Dimović.

Kako je navela, izložba, koja će trajati do 6. maja na Adi Ciganliji, promoviše razumnu upotrebu vode koju treba štedeti zbog povećanja populacije.

"Ideja je da se ljudima objasni da se troši više vode nego što je potrebno i da je treba štedeti, a treba da je štedimo jer se populacija duplira", kazala je Dimović.

Posetioci "Karavana voda" na Adi Ciganliji mogu da vide ribe koje žive u Dunavu, da rešavaju testove i učestvuju u ekološkim eksperimentima.

Izložbu je organizovao Svetski fond za prirodu koji ima oko pet miliona pristalica u svetu i globalnu mrežu u više od 100 zemalja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja