VESIĆ: Holokaust je najveći zločin u istoriji čovečanstva
Foto: Dragana Udovičić

Međunarodni dan sećanja na žrtve

VESIĆ: Holokaust je najveći zločin u istoriji čovečanstva

Beograd -
BEOGRAD - Gradski menadžer Beograda Goran Vesić izjavio je danas povodom Medjunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta da je Beograd u poslednje dve godine uradio više da institucionalizuje sećanje na najstrašniji zločin u istoriji čovečanstva i svoje sugrađane Jevreje, koji su nevini stradali, nego što je to urađeno decenijama unazad.

"Prva odluka Skupštine grada, posle izbora 2014. godine, bila je da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve holokausta u Beogradu.

Toga dana, 1942. godine, nacistički okupator je proglasio da u Beogradu nema više Jevreja. Zato mi taj dan obeležavamo kao dan sećanja na sve Beograđane jevrejskog porekla koji su ubijeni na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata", rekao je Vesić.

Kako je prenela Služba za informisanje Grada, Vesić ;je dodao da je Beograd učinio veliki napredak u stvaranju uslova da Staro Sajmište, stratište Jevreja, Srba, Roma i antifašista, postane memorijalni centar.

"Staro sajmište je možda najveće neuređeno stratište u Evropi i mi smo uradili veliki posao da ono postane memorijalni komleks. Uspeli smo da iselimo Centralnu kulu i tokom ove godine biće raspisan konkurs za njenu rekonstrukciju, a u toku su pripreme za iseljenje italijanskog paviljona", rekao je Vesić.

Prema njegovim rečima, u pripremi je zakon o Starom sajmištu, a izrazio je i uverenje da je veoma blizu dan kada će početi radovi na uređenju memorijalnog kompleksa.

"U ovom poslu imamo veliku podršku Vlade Srbije, Srpske pravoslavne crkve, jevrejske zajednice ali i stručne javnosti", rekao je gradski menadžer.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track