Gradonačelnik Mali i mladi hemičari zasadili stabla kod “Crvenog petla”
Foto: Beoinfo

Simbol mladosti i novog i lepšeg Beograda

Gradonačelnik Mali i mladi hemičari zasadili stabla kod “Crvenog petla”

Beograd -
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali i šestoro mladih hemičara Matematičke gimnazije, koji su osvojili prvo mesto na turniru u Moskvi, zasadili su danas stabla javora na platou kod “Crvenog petla”.

Kako je rekao Mali, želeo je da sa pobednicima, zlatnim đacima, posadi stabla u centru grada, jer ta stabla predstavljaju simbol mladosti i novog i lepšeg Beograda. “A oni su naše najveće bogatstvo i želeo sam to da uradim sa njima”, rekao je Mali novinarima i zahvalio se đacima sto su sa njim učestvovali u sadnji poručujući im da će plato ostati zauvek, a samim tim i uspomena na njih. “Nastavljamo da gradimo bolji i lepši Beograd jer želimo da najveći deo centra pretvorimo u pešačku zonu i oduzmemo ga od vozila i parkinga i vratimo građanima”, rekao je Mali.

On je podsetio da je grad prošle godine započeo pretvaranje užeg centra grada u pešačku zonu, te da je već završena Ulica Vuka Karadžića, u kojoj je posađeno 11 novih stabla, kao i da na proleće počinju radovi na Obilićevom vencu, koji će takođe biti pretvoren u pešačku zonu. Mali je istakao i da će 40 fasada u centru ove godine biti sređeno. ”Kompletno ćemo urediti i ulepšati 40 fasada i osvetleti ih na pravi način, a iz godine u godinu radićemo sve više fasada”, rekao je Mali.

Jedna od učenica, Ana Marija Nikoletić istakla je da im je drago što ih se gradonačelnik setio i pozvao da učestvuju sa njim u sadnji. “Drago nam je što ste nas se setili i čast nam je bila da pomognemo u ovom projektu, jer je svako uređenje bitno za grad”, rekla je ona i, na pitanje šta je teže olovka ili lopata, odgovorila da njima ništa nije teško.

Gradonačelnik Mali je najavio da će u septembru u Moskvi biti održna još jedna olimpijada u, na kojoj će učestvovati i tim Matematičke gimnazije, a da će grad snositi troškove putovanja. “Želimo da naši mladi pokažu šta znaju u konkurenciji 30 najvećih gradova, a mi očekujemo dobre vesti”, poručio im je Mali. Ekipa Matematičke gimnazije osvojila je prvo mesto na turniru koji je održan od 4. do 6. februara na Hemijskom fakultetu univerziteta Lomonosov u Moskvi.

Na takmičenje se prijavilo više od 300 ekipa sa više od 2.500 učesnika, a članovi pobedničke ekipe su bili Anamarija Nikoletić, Irena Radišić, Dušanka Savić, Damjan Čubraković, Branko Radović i Vuk Vuković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track