Najnovije vesti

USVOJEN PLAN DETALJNE REGULACIJE: Ovako će izgledati nova autobuska stanica na Novom Beogradu
Foto: Beoinfo

Stvari pomerene sa mrtve tačke

USVOJEN PLAN DETALJNE REGULACIJE: Ovako će izgledati nova autobuska stanica na Novom Beogradu

Beograd

BEOGRAD - Glavni gradski urbanista Milutin Folić istakao je da je danas na sednici Skupštine grada usvojen rekordan broj planova detaljne regulacije, što je rezultat velikog rada u prethodnom periodu na tome da se što veća teritorija grada pokrije planskom dokumentacijom.

To građanima i investitorima omogućava da legalno grade i investiraju, ocenio je Folić i dodao da će od toga Grad Beograd imati veliki priliv novca, kojim će moći da finansira projekte javne namene.

 

– Izuzetno je značajno da se, nakon usvajanja Plana generalne regulacije, planovima detaljne regulacije pokrije što veća teritorija grada i zato Komisija za planove  i ostale nadležne institucije rade intenzivno na pripremi i usvajanju novih planova – naglasio je glavni urbanista.

 

On je ocenio kao najznačajnije današnje donošenje PDR-a kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu i naglasio da je to osnov za brže izmeštanje autobuske stanice iz Karađorđeve ulice. Kako je istakao, usvajanje ovog dokumenta znači konačno pomeranje stvari sa mrtve tačke.

 

– Skupština grada danas je usvojila nekoliko izuzetno značajnih planova, među kojima je možda najvažniji PDR za Blok 42, koji je prvi korak u realizaciji premeštanja autobuske stanice na novu lokaciju. Izradi ovog plana prethodio je javni urbanistički konkurs na kome su izabrana najkvalitetnija rešenja za saobraćajni terminal sa pratećim sadržajima u Bloku 42 – istakao je Folić i dodao da plan obuhvata površinu od 36,6 hektara.

 

Milutin Folić je rekao da je cilj dobro organizovane autobuske stanice da se na jednom mestu ponudi organizovana i kvalitetna usluga korisnicima.

 

– Ovim predlogom obezbeđeno je ukupno 135 perona i još minimum 53 parking mesta za duže zadržavanje autobusa. Plan predviđa izgradnju tri kule visine od po 100 metara, a ova lokacija je ocenjena kao povoljna za izgradnju visokih objekata. Jedna kula biće izgrađena na prostoru današnjeg buvljaka, druga na mestu gde je bila replika Terazija, a treća prema naselju Belvil – rekao je Folić i istakao da je na ovom prostoru planiran i podzemni javni parking.

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...